Zwangerschapscursus: Doen? En zo ja, welke?

 

Tijdens de zwangerschap kun je een zwangerschapscursus volgen. Veel zwangere vrouwen doen dit of denken erover na. Er zijn veel verschillende cursussen waaruit je kunt kiezen. ZwangerTotaal, ZwangerFit, yoga, samen bevallen: het is een kleine greep van de mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor alleen een cursus voor bewegen, zoals Mom in Balance en zwangerschapszwemmen. Maar is een dergelijke zwangerschapscursus nodig voor een beter verloop van de zwangerschap of bevalling?

Het nut van een zwangerschapscursus is niet wetenschappelijk bewezen. Maar dat wil niet zeggen dat het volgen van een cursus nutteloos is. Veel vrouwen hebben baat gehad om een cursus te volgen. Om de keus te maken om wel of niet een cursus te volgen hangt af van verschillende factoren.

Een bevalling kan een stressvolle gebeurtenis zijn. Dan kan een cursus waar je veel leert over ontspannen helpen om niet in paniek te raken op het moment dat de bevalling begint. Wanneer je graag je wil blijven sporten kan een cursus die meer gericht is op conditie goed van pas komen. Veel cursussen zijn met name voor de zwangere vrouw, maar er zijn ook cursussen waar een partner mee mag komen bij (een aantal) lessen. Hierin kan je partner leren wat hij kan betekenen tijdens de bevalling.

Verloskundigen geven aan dat zij vaak kunnen merken wanneer een zwangere een cursus heeft gevolgd. Veelal heeft een zwangere meer kennis over de bevalling en ook betere beheersing van ademhalingstechnieken.

Daarnaast kan het volgen van een cursus ook zinvol zijn om nieuwe sociale contacten op te doen. Je staat tenslotte in dezelfde levensfase en het kan fijn zijn om ervaringen te delen.

Uiteindelijk is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of een zwangerschapscursus voor jou nuttig voelt en is het jouw eigen keus of je dit gaat doen. Mocht je wel interesse hebben, staan onderaan deze blog enkele adressen in de omgeving waar cursussen worden gegeven.

 

Alleen iets voor de eerste zwangerschap?

Bij een eerste zwangerschap en bevalling is alles nog nieuw en spannend. Als moeder sta je een tweede (of volgende) keer vaak sterker in je schoenen. Je weet door de vorige ervaring wat je wel en niet prettig vindt. Is het dan nodig om nog een keer een cursus te volgen? Hierover verschillen de meningen van moeders en experts. Je zou kunnen kiezen voor een actievere cursus die gericht is op bewegen en minder op informatie. Of kies voor een korte opfriscursus of stel je eigen cursus samen door een individuele cursus te kiezen.

 

Zwangerschapscursussen in de omgeving van Surhuisterveen en Drachten

ZwangerTotaal (Surhuisterveen)
Deze kun je hier bij MemmeTiid volgen. De cursus wordt gegeven in Surhuisterveen. De cursus bestaat uit een deel voorbereiding op de bevalling met o.a. ademhalingstechnieken, maar daarnaast staat bewegen ook centraal. De cursus is geschikt voor vrouwen met lichamelijke klachten, omdat er aandacht is voor preventie van klachten of het verminderen van klachten.

ZwangerFit (Drachten, Leek), Mom in Balance (Drachten) en Zwangerschapszwemmen (Drachten)
Dit zijn actieve zwangerschapscursussen om je conditie op peil te houden. Bij ZwangerFit krijg je ook informatie ter voorbereiding op de bevalling. Mom in balance is een programma waarin je buiten gaat sporten.

Samen Bevallen (Drachten)
Informatie zwangerschapscursus welke je samen met je partner volgt.

Cursussen van Baby & Co (Drachten) of Rond de geboorte (Drachten / Burgum)
Informatieve zwangerschapscursussen. Bij Rond de geboorte kun je ook nog een actieve cursus volgen.

Zwangerschapsyoga (Surhuisterveen Happiness)
Laag intensieve zwangerschapscursus, waarbij er ook aandacht is voor voorbereiding over de bevalling. Zeker wanneer je van nature wat gespannen bent, is yoga wellicht wel iets voor jou.

Individuele zwangerschapscursus (Surhuisterveen)
Deze kun je hier bij MemmeTiid volgen. Je kunt de cursus zelf samenstellen, zodat dit altijd aan je eigen wensen voldoet. Informatie over de bevalling, praktische ademhalingsoefeningen doen, preventieve tips voor lichamelijke klachten tijdens/na de zwangerschap: het kan allemaal.

 

Uiteraard kun je je verloskundige ook vragen of zij een geschikte cursus weet voor jou. En mocht je meer willen weten over de zwangerschapscursussen die MemmeTiid aanbiedt, kun je kijken op de pagina over zwangerschapscursussen van MemmeTiid.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *