Zwangerschapscursus Compleet

 

De Zwangerschapscursus Compleet is een cursus waarbij beweging wordt gecombineerd met voorbereiding op de bevalling en de periode erna. De cursus kan worden vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar.

Zwangerschapscursus Compleet

De Zwangerschapscursus Compleet is een cursus waarbij beweging wordt gecombineerd met voorbereiding op de bevalling en de periode erna. De cursus kan worden vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar.

Cursusinhoud

Het programma bestaat uit 6 beweeglessen van 1 uur per week. Na deze lessen is er ruimte om een drankje gezamenlijk te drinken (vrijblijvend).
Daarnaast is er één partneravond van ca. 1,5 uur. In deze les is er aandacht voor de bevalling en de ademhalingstechnieken. Ook wordt er besproken wat jouw partner voor jou kan betekenen tijdens de bevalling. Je kan de cursus ook volgen zonder partneravond, bijvoorbeeld omdat je voor de tweede keer zwanger bent en je de praktische informatie al weet.

De cursus bestaat uit een combinatie van:

  • Oefeningen voor stabiliteit, versterking, ontspanning en pijnvermindering
  • Aandacht voor houding en beweging
  • Het verminderen / voorkomen van zwangerschapsgerelateerde klachten tijdens en na de zwangerschap
  • Ademhalings- en perstechnieken
  • Praktische informatie over o.a. de bevalling en de periode erna (met name in de partnerles)

Intakegesprek

Wanneer je lichamelijke klachten ervaart, is het raadzaam om voorafgaand aan de cursus langs te komen voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek kunnen we kijken wat de oorzaak is van jouw klachten. Zo kunnen we jou in de cursus beter helpen. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor Fysiotherapie / Oefentherapie, wordt deze intake vergoed.

Waarom deze cursus?

Omdat er verschillende onderwerpen aan bod komen in de cursus, zijn er veel redenen om juist déze cursus te gaan volgen. Het is sowieso goed om aandacht en tijd te besteden aan je zwangerschap. Vrouwen gaan rustiger en ontspannen een bevalling in wanneer zij een cursus hebben gevolgd, waarin ook een deel wordt besteed aan de voorbereiding op de bevalling. Bovendien kun je ervaringen uitwisselen met anderen. En het is natuurlijk leuk om andere zwangeren te leren kennen.

De cursus is geschikt voor vrouwen die klachten ervaren tijdens de zwangerschap. Vrouwen die nu klachten ervaren of in het verleden rug- of bekkenklachten hebben gehad, hebben veel baat bij het volgen van de cursus. Door de cursus word je bewuster gemaakt en leer je ook wat je kunt doen om klachten te voorkomen en/of te verminderen, zowel tijdens als na de bevalling.

MemmeTiid werkt met relatief kleine groepen: minimaal 4 tot maximaal 10 deelnemers. Zo is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.

Wanneer kun je starten?

Wanneer je het beste kan starten met de cursus, is afhankelijk of je lichamelijke klachten ervaart.

Wanneer je geen klachten ervaart, kun je het beste starten wanneer je tussen de 24 en 29 weken zwanger bent.

Wanneer je wél klachten ervaart, is het handig om eerst contact op te nemen om een intakegesprek in te plannen. In het intakegesprek zal er worden gekeken wat een handig traject is voor jou. Wellicht kun je eerder in je zwangerschap al starten met de cursus of kun je eerst een paar individuele behandelingen voor bekkenoefentherapie volgen.

Locatie

De cursus wordt gegeven op de praktijklocatie in Surhuisterveen: It Vleckehûs, B.J. Schurerweg 14.

Tarieven

Er zijn verschillende mogelijkheden om de cursus te financieren:

Vergoeding via de zorgverzekeraar:

De cursus kan worden vergoed vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar. Je kunt contact opnemen met de praktijk of met je zorgverzekeraar, zodat je precies weet waar je recht op hebt. Wanneer je belt met je zorgverzekeraar, kun je het beste dit formulier bij de hand houden als leidraad.

Er zijn twee mogelijkheden om de cursus te laten vergoeden via de zorgverzekeraar:

A. Via de behandelingen voor Oefentherapie / Fysiotherapie

Bij lichamelijke klachten kun je vergoeding krijgen via de behandelingen van Oefentherapie / Fysiotherapie. Dit geldt al wanneer je lichte rug- en bekkenklachten of bekkenbodemproblemen hebt. Vooraf dient dan wel een intakegesprek plaats te vinden. Er gaan dan in totaal 9 behandelingen van je pakket af: 6 voor de beweeglessen, 2 voor de partnerles en 1 voor het intakegesprek.

B. Via cursussen

Veel zorgverzekeraars hebben een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’. Hier kan de cursus ook onder vallen, zodat je hier aanspraak op kan maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je ontvangt dan eerst een nota en deze stuur je dan zelf in naar de zorgverzekeraar.

Eigen kosten

Wanneer je helemaal geen klachten ervaart, je niet aanvullend bent verzekerd of je hebt een onvoldoende toereikende aanvullende verzekering, zijn de kosten € 145,- voor de cursus.

Wanneer je het prettig vindt om vooraf langs te komen voor een intakegesprek, zijn de kosten + € 45,-.

Data en planning

Op de pagina data en planning kun je alles vinden over de planning van de cursussen.
Mocht de startdatum niet uitkomen, bijvoorbeeld omdat je eerder bent uitgerekend, neem dan telefonisch contact op. Wellicht kunnen we samen kijken wat voor mogelijkheden er nog zijn.

Zwangerschapscursus Compleet, een praktische en nuttige zwangerschapscursus!

Meld je aan!

Zwangerschapscursus Compleet, een praktische en nuttige zwangerschapscursus!

Meld je aan!