Zwangerschapscursus ZwangerTotaal

 

ZwangerTotaal is een zwangerschapscursus, waarbij beweging wordt gecombineerd met voorbereiding op de bevalling en de periode erna. Het is een landelijk ontwikkeld programma wat zich richt op het verminderen en voorkomen van zwangerschapsgerelateerde klachten.

De cursus wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar!

Zwangerschapscursus ZwangerTotaal

ZwangerTotaal is een zwangerschapscursus, waarbij beweging wordt gecombineerd met voorbereiding op de bevalling en de periode erna. Het is een landelijk ontwikkeld programma wat zich richt op het verminderen en voorkomen van zwangerschapsgerelateerde klachten.

De cursus wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar!

Cursusinhoud

Het programma bestaat uit 6 beweeglessen van 1 uur per week. Daarnaast is er één partneravond van ca. 1,5 uur. In deze les is er aandacht voor de bevalling en de ademhalingstechnieken. Ook wordt er besproken wat jouw partner voor jou kan betekenen tijdens de bevalling. Deze les is niet verplicht.

De cursus bestaat uit een combinatie van:

  • Oefeningen voor stabiliteit, versterking, ontspanning en pijnvermindering
  • Aandacht voor houding en beweging
  • Het verminderen / voorkomen van zwangerschapsgerelateerde klachten tijdens en na de zwangerschap
  • Ademhalings- en perstechnieken
  • Praktische informatie over o.a. de bevalling en de periode erna

Intakegesprek

Wanneer je lichamelijke klachten ervaart, raad ik je aan om voorafgaand aan de cursus langs te komen voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek kan ik kijken wat de oorzaak is van je klachten. Zo kan ik jou in de cursus beter helpen. Wanneer je aanvullend bent verzekerd, wordt deze intake vergoed.

Waarom deze cursus?

Omdat er verschillende onderwerpen aan bod komen in de cursus, zijn er ook veel redenen om juist déze cursus te gaan volgen. Het is sowieso goed om aandacht en tijd te besteden aan je zwangerschap. Vrouwen gaan rustiger en ontspannen een bevalling in wanneer zij een cursus hebben gevolgd, waarin ook een deel wordt besteed aan de voorbereiding op de bevalling. Bovendien kun je ervaringen uitwisselen met anderen. En het is natuurlijk leuk om andere zwangeren te leren kennen.

Wat ZwangerTotaal uniek maakt is dat de cursus geschikt is voor vrouwen die klachten ervaren tijdens de zwangerschap. Vrouwen die nu klachten ervaren of in het verleden rug- of bekkenklachten hebben gehad, hebben veel baat bij het volgen van de cursus. Door de cursus word je bewuster gemaakt en leer je ook wat je kunt doen om klachten te voorkomen en/of te verminderen, zowel tijdens als na de bevalling.

MemmeTiid werkt met relatief kleine groepen: minimaal 3 tot maximaal 8 deelnemers. Zo is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.

Wanneer kun je starten?

Wanneer je het beste kan starten met de cursus, is afhankelijk of je lichamelijke klachten ervaart.

Wanneer je geen klachten ervaart, kun je het beste starten wanneer je tussen de 24 en 29 weken zwanger bent.

Wanneer je wél klachten ervaart, is het handig om eerst contact op te nemen om een intakegesprek in te plannen. In het intakegesprek zal er worden gekeken wat een handig traject is voor jou. Wellicht kun je eerder in je zwangerschap al starten met de cursus of kun je eerst een paar individuele behandelingen voor bekkenoefentherapie volgen.

Locatie

De cursus wordt gegeven in het Kinderdagverblijf de Kindertuin in Surhuisterveen.

Tarieven

Er zijn verschillende mogelijkheden om de cursus te financieren:

Vergoeding via de zorgverzekeraar:

ZwangerTotaal kan worden vergoed vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar. Je kunt contact opnemen met de praktijk of met je zorgverzekeraar, zodat je precies weet waar je recht op hebt. Wanneer je belt met je zorgverzekeraar, kun je het beste dit formulier bij de hand houden als leidraad.

Er zijn twee mogelijkheden om de cursus te laten vergoeden via de zorgverzekeraar:

A. Via de behandelingen voor Oefentherapie / Fysiotherapie

Bij lichamelijke klachten kun je vergoeding krijgen via de behandelingen van Oefentherapie / Fysiotherapie. Dit geldt al wanneer je lichte rug- en bekkenklachten of bekkenbodemproblemen hebt. Vooraf dient dan wel een intakegesprek plaats te vinden. Er gaan dan in totaal 9 behandelingen van je pakket af: 6 voor de beweeglessen, 2 voor de partnerles en 1 voor het intakegesprek.

B. Via cursussen

Veel zorgverzekeraars hebben een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’. Hier kan ZwangerTotaal ook onder vallen, zodat je hier aanspraak op kan maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je ontvangt dan eerst een nota en deze stuur je dan zelf in naar de zorgverzekeraar.

Eigen kosten

Wanneer je helemaal geen klachten ervaart, je niet aanvullend bent verzekerd of je hebt een onvoldoende toereikende aanvullende verzekering, zijn de kosten € 135,- voor de cursus.

Wanneer je het prettig vindt om vooraf langs te komen voor een intakegesprek, zijn de kosten € 30,-.

Data en planning

De cursus wordt gegeven op maandagavond in Surhuisterveen. In overleg is het mogelijk om hier van af te wijken.
De startdata van de eerstvolgende groep is: Maandagavond 24 februari
Laatste les: Maandagavond 6 april

Uitgerekende datum: Na begin mei

Op de Facebookpagina van MemmeTiid wordt de verwachte startdata van de groepscursus ook bijgehouden en worden er berichten gepost.
Mocht de startdatum niet uitkomen, bijvoorbeeld omdat je eerder bent uitgerekend, neem dan telefonisch contact op. Vaak kunnen we samen kijken welke andere mogelijkheden er nog zijn.

ZwangerTotaal, een praktische en nuttige zwangerschapscursus!

Meld je aan!

Aanmelding gaat via de externe site van ZwangerTotaal

ZwangerTotaal, een praktische en nuttige zwangerschapscursus!

Meld je aan!

Aanmelding gaat via de externe site van ZwangerTotaal