zwangerschapscursus

ZwangerFit

Zwangerschapscursus

ZwangerFit

Ben je op zoek naar een praktische cursus om je voor te bereiden op de bevalling en wil je ook graag actief blijven in je zwangerschap? Dan is de Zwangerschapscursus ZwangerFit wellicht iets voor jou!

De cursus bestaat uit twee delen: training en coaching. In de training ga je actief aan de slag met oefeningen om je conditie en kracht te onderhouden en/of te verbeteren, en zal worden gecombineerd met ontspanning. Je leert veilig belasten in de zwangerschap, zodat je bekkenpijn of lage rugklachten kunt voorkomen tijdens en na de zwangerschap. In het coachingsgedeelte ontvang je de informatie over o.a. de bevalling en het herstel. 

Je kunt ook alleen het trainingsgedeelte volgen: zie Training ZwangerFit.

De Zwangerschapscursus ZwangerFit ® bestaat uit twee delen: training en coaching. Er zijn in totaal 8 lessen: de trainingslessen duren 1 uur, waarna het coachingsgedeelte van ca. 30 minuten volgt.

 

Training

Tijdens de training sport je samen met andere zwangeren. Onder begeleiding van een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut wordt er getraind op fitheid en spierversterking. Er is aandacht voor de stabiliserende spieren rondom bekken en lage rug, houding en bekkenbodem. Daarnaast komen er ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen aan bod. Dit doen we met behulp van oefenmateriaal en eigen lichaamsgewicht, dus niet met fitness-apparaten. 

Het doel van de training is het voorkomen of verminderen van zwangerschapsgerelateerde klachten om zo fit mogelijk de bevalling in gaan.

Er zijn in totaal 8 trainingslessen. Je kunt voorafgaand aan of na afloop van de cursus ook losse trainingen komen volgen. 

 

Coaching

Tijdens het coachingsgedeelte ontvang je informatie over zwangerschap, de fases van de bevalling, de kraamperiode en het herstel na de bevalling. Er zijn in totaal 8 coachingslessen.

Partnerles
Er is geen vaste partnerles aanwezig bij de cursus. Wanneer er interesse is in een partnerles kun je dit aangeven. Vaak wordt er een losse partnerles georganiseerd bij de cursus wanneer hier voldoende interesse in is. Een andere optie is de Eenmalige Bevalcursus met partner te volgen. Dit kan in combinatie met de zwangerschapscursus ZwangerFit, maar je kunt er dan ook voor kiezen om dan alleen de ZwangerFit Training te volgen. 

 

Intake

Voorafgaand aan de cursus krijg je een intakeformulier toegestuurd. Er vindt dus een digitale intake plaats. Wanneer je (veel) lichamelijke klachten ervaart, is het raadzaam om bij ons op de praktijk langs te komen voor een intake. Zo kunnen we kijken of de training geschikt is voor jou of kunnen we je beter helpen tijdens de training. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor Fysiotherapie / Oefentherapie, wordt deze intake vergoed.

Instromen voor deze cursus kan tussen de 12 en 31 weken zwangerschap. Het is namelijk prettig om de cursus af te ronden voor je 37e zwangerschapsweek.

Ben je tussen de 12 en de 24 weken zwanger, wil je wel graag trainen onder begeleiding maar vind je de voorbereiding op de bevalling nu nog te vroeg? Je kunt ook eerst starten met alleen de training (zie Training ZwangerFit), zodat je later in je zwangerschap de zwangerschapscursus ZwangerFit (dus incl. het gedeelte met de coaching) volgt.

In deze cursus wordt bewegen gecombineerd met voorbereiding op de bevalling, waardoor er een mooie afwisseling ontstaat. Doordat het coachingsgedeelte verdeeld is over 8 avonden, blijft het behapbaar en is er genoeg tijd en ruimte voor herhaling en vragen. Het coachingsgedeelte is erg praktisch en kun je goed in je bevalling toepassen. Maar er is ook aandacht voor het lichamelijke aspect zowel in de zwangerschap als na de bevalling.

Door de training leer je veilig belasten in de zwangerschap en kun je een positieve bijdrage leveren om rug- en bekkenpijn te verminderen of te voorkomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten tijdens een zwangerschap veel voordelen geeft. Door gerichte training zorg je voor een goede conditie, fitheid en spierkracht tijdens de zwangerschap en (na de) bevalling. Actief bewegen heeft een positieve invloed op o.a. het energieniveau, de bloeddruk, de darmfunctie, de nachtrust, de bloedsuikerspiegel en verminderd de zwangerschapskwaaltjes. Het geeft je een voorsprong op je herstel na de bevalling. Omdat onze ZwangerFit-docente ook gespecialiseerd bekkenoefentherapeut is krijg jij in de zwangerschap en in de periode daarna een zo optimaal mogelijke begeleiding.

Ben je zelf niet zo sportief? Of heb je rug-/bekkenklachten? Geen probleem. Ook dan kun je meedoen aan deze training. Wij zullen het niveau van de training afstemmen op ieders eigen niveau.

De cursus wordt aangeboden op de praktijklocatie in Drachten. De training vindt buiten plaats bij de praktijk, in het park of wanneer het regent onder een overkapping. Wanneer de groepsgrootte klein is, kan er worden uitgeweken naar binnen. Het coachingsgedeelte is binnen in de praktijk of met mooi weer buiten.

De Zwangerschapscursus ZwangerFit wordt vanuit de aanvullende zorgverzekering deels of helemaal vergoed. 

De kosten voor de zwangerschapscursus ZwangerFit van 8 lessen (1 uur training + 30 min. coaching) is € 175,- of je kunt vergoeding krijgen via de verzekering (zie hieronder).

Wanneer je al eerder bent gestart met de Training ZwangerFit, maar ook graag het coachingsgedeelte op een gegeven moment in jouw zwangerschap wilt volgen, kost het coachingsgedeelte apart € 75,-.

Twijfel je of het trainnigsgedeelte bij je past? Volg dan vóór start van de cursus een gratis proefles.  

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Er zijn twee mogelijkheden om de cursus te laten vergoeden via de zorgverzekeraar:

A. Via cursussen

Veel zorgverzekeraars hebben een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’. Hier kan de cursus ook onder vallen (YFLO-ZwangerFit ®), zodat je hier aanspraak op kan maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je ontvangt een nota van € 175,-, welke je zelf kan insturen naar jouw zorgverzekeraar.

B. Via de behandelingen voor Fysiotherapie / Oefentherapie

Bij lichamelijke klachten kun je de training vergoed krijgen via de behandelingen van Oefentherapie / Fysiotherapie. Dit geldt al wanneer je lichte rug- en bekkenklachten of bekkenbodemproblemen hebt. Een intakegesprek bij ons op de praktijk voorafgaand aan de training is dan wel verplicht. Het zal dan neer komen op 12 behandelingen (8 voor de trainingslessen, 4 voor het coachingsgedeelte) + 1 behandeling voor de intake (= 13). 

Intake

Bij de cursus zit standaard een digitale intake, dit zit in de cursuskosten verwerkt. Wanneer je graag gebruik wilt maken van een intake bij ons op de praktijk, bijvoorbeeld wanneer je lichamelijke klachten hebt, kun je dit vergoed krijgen vanuit het aanvullende pakket met Oefentherapie / Fysiotherapie. Heb je geen aanvullende verzekering of is dit pakket niet meer toereikend? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. Wil je alleen een intake is dit € 45,- voor een half uur. Wil je ook graag een behandeling erbij? Dan is de intake 45-60 minuten durend en komt op € 80,-.  

De eerstvolgende Zwangerschapscursus ZwangerFit start op: Maandag 30 oktober in Drachten (8 lessen)
Laatste les: Maandag 18 december
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Overige data: wekelijks op maandagavond dezelfde tijd
Geschikt voor: zwangeren met een uitgerekende datum na 8 januari 2024

 

Volgende groep: Maandag 8 januari in Drachten (8 lessen)
Laatste les: Maandag 26 februari
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Overige data: wekelijks op maandagavond dezelfde tijd
Geschikt voor: zwangeren met een uitgerekende datum na 18 maart 2024

Wil je een praktische, actieve zwangerschapscursus volgen?