Zwangerschapscursus ZwangerFit

 

De Zwangerschapscursus ZwangerFit is de enige cursus waar je naast het ontvangen van informatie over de bevalling ook verantwoord kan komen bewegen.

De cursus bestaat namelijk uit twee delen: training en coaching. In de training ga je actief aan de slag met oefeningen om je conditie en kracht te onderhouden en/of te trainen en wordt gecombineerd met ontspanning. Je leert veilig belasten in je zwangerschap, zodat je bekkenpijn of lage rugklachten kunt voorkomen tijdens en na de zwangerschap. In het coachingsgedeelte ontvang je informatie over o.a. de bevalling en het herstel.

Je kunt ook alleen het trainingsgedeelte volgen: zie Training ZwangerFit.

Zwangerschapscursus ZwangerFit

 

De Zwangerschapscursus ZwangerFit is de enige cursus waar je naast het ontvangen van informatie over de bevalling ook verantwoord kan komen bewegen.

De cursus bestaat namelijk uit twee delen: training en coaching. In de training ga je actief aan de slag met oefeningen om je conditie en kracht te onderhouden en/of te trainen en wordt gecombineerd met ontspanning. Je leert veilig belasten in je zwangerschap, zodat je bekkenpijn of lage rugklachten kunt voorkomen tijdens en na de zwangerschap. In het coachingsgedeelte ontvang je informatie over o.a. de bevalling en het herstel.

Je kunt ook alleen het trainingsgedeelte volgen: zie Training ZwangerFit.

Cursusinhoud

De Zwangerschapscursus ZwangerFit ® bestaat uit twee delen: training en coaching. Er zijn in totaal 8 trainingslessen van 1 uur, waarbij het coachingsgedeelte van ca. 30 minuten na afloop van de training plaatsvindt.

 

Training

Onder begeleiding van een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut wordt tijdens het actieve deel getraind op fitheid en spierversterking. Er is aandacht voor de stabiliserende spieren rondom bekken en lage rug, houding en bekkenbodem. Daarnaast komen er ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen aan bod.

Het doel van de training is het voorkomen of verminderen van zwangerschapsgerelateerde klachten om zo fit mogelijk de bevalling in gaan.

De training vindt buiten plaats (met slecht weer onder een overkapping).

Coaching

Tijdens het coachingsgedeelte ontvang je informatie over zwangerschap, de fases van de bevalling, de kraamperiode en het herstel na de bevalling. Er zijn in totaal 8 coachingslessen.

Partnerles
Er is geen partnerles aanwezig bij de cursus. Vind je het fijn dat je partner wel geïnformeerd wordt over de bevalling? Dan kun je de Eenmalige Bevalcursus met partner volgen. Dit kan in combinatie met de zwangerschapscursus ZwangerFit, maar je kunt er dan ook voor kiezen om alleen ZwangerFit Training te volgen. Wanneer er veel animo is voor een partnerles, dan kan er ook een aparte partnerles worden georganiseerd binnen de ZwangerFit-groep.

 

Intake

Voorafgaand aan de cursus zal een intakeformulier worden toegestuurd. Wanneer je (veel) lichamelijke klachten ervaart, is het raadzaam voorafgaand bij ons op de praktijk langs te komen voor een individuele intake. Zo kunnen we kijken of de training geschikt is voor jou of kunnen we je beter helpen tijdens de training. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor Fysiotherapie / Oefentherapie, wordt deze intake vergoed.

Wanneer kun je starten?

Instromen voor deze cursus kan tussen de 12 en 31 weken zwangerschap. Het is namelijk prettig om de cursus af te ronden voor je 37e zwangerschapsweek.

Ben je tussen de 12 en de 24 weken zwanger, wil je wel graag trainen onder begeleiding maar vind je de voorbereiding op de bevalling nu nog te vroeg? Je kunt ook eerst starten met alleen de training (zie Training ZwangerFit), zodat je later in je zwangerschap de zwangerschapscursus ZwangerFit (dus incl. het gedeelte met de coaching) volgt.

Waarom deze cursus?

In deze cursus wordt bewegen gecombineerd met voorbereiding op de bevalling, waardoor er een mooie afwisseling ontstaat. Doordat het coachingsgedeelte verdeeld is over 8 avonden, blijft het behapbaar en is er genoeg tijd en ruimte voor herhaling en vragen. Het coachingsgedeelte is erg praktisch en kun je goed in je bevalling toepassen. Maar er is ook aandacht voor het lichamelijke aspect zowel in de zwangerschap als na de bevalling.

Door de training leer je veilig belasten in de zwangerschap en kun je bekkenpijn en lage rugklachten voorkomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten tijdens een zwangerschap veel voordelen geeft. Door gerichte training zorg je voor een goede conditie, fitheid en spierkracht tijdens de zwangerschap en (na de) bevalling. Actief bewegen heeft een positieve invloed op o.a. het energieniveau, de bloeddruk, de darmfunctie, de nachtrust, de bloedsuikerspiegel en verminderd de zwangerschapskwaaltjes. Het geeft je een voorsprong op je herstel na de bevalling. Omdat onze ZwangerFit-docente ook gespecialiseerd bekkenoefentherapeut is krijg jij in de zwangerschap en in de periode daarna een zo optimaal mogelijke begeleiding.

Ben je zelf niet zo sportief? Of heb je rug-/bekkenklachten? Geen probleem. Ook dan kun je meedoen aan deze training. Wij zullen het niveau van de training afstemmen op ieders eigen niveau.

 

Locatie

De cursus wordt aangeboden op de praktijklocatie in Drachten. Het coachingsgedeelte is binnen op de praktijk. De training vindt buiten plaats bij de praktijk, in het park of wanneer het regent onder een overkapping. Wanneer de groepsgrootte klein is, kan er worden uitgeweken naar binnen.

Tarieven / Vergoeding

Vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt de Zwangerschapscursus ZwangerFit deels of helemaal vergoed. 

De kosten voor de zwangerschapscursus ZwangerFit van 8 lessen (1 uur training + 30 min. coaching) is € 175,- of je kunt vergoeding krijgen via de verzekering (zie hieronder).

Wanneer je je hele zwangerschap de Training ZwangerFit volgt en je graag ook 1 cyclus het coachingsgedeelte volgt, kost het coachingsgedeelte apart € 75,-.

Twijfel je of het trainnigsgedeelte bij je past? Volg dan vóór start van de cursus een gratis proefles. 

 

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Er zijn twee mogelijkheden om de cursus te laten vergoeden via de zorgverzekeraar:

A. Via Cursussen

Veel zorgverzekeraars hebben een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’. Hier kan de cursus ook onder vallen (YFLO-ZwangerFit ®), zodat je hier aanspraak op kan maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je ontvangt een nota van € 175,-. Deze nota kun je zelf insturen naar jouw zorgverzekeraar.

B. Via de behandelingen voor Fysiotherapie / Oefentherapie

Bij lichamelijke klachten kun je de cursus vergoed krijgen via de behandelingen van Oefentherapie / Fysiotherapie. Dit geldt al wanneer je lichte rug- en bekkenklachten of bekkenbodemproblemen hebt. Een intakegesprek bij ons op de praktijk voorafgaand aan de training is dan wel verplicht. Het zal dan neer komen op 12 behandelingen + 1 behandeling voor de intake (= 13).

 

Intake

Bij de training zit standaard een digitale intake, dit zit in de cursuskosten verwerkt. Wanneer je graag gebruik wilt maken van een intake bij ons op de praktijk, bijvoorbeeld wanneer je lichamelijke klachten hebt, zijn de kosten € 45,-. Heb je een aanvullende verzekering met vergoeding voor Oefentherapie / Fysiotherapie? Dan wordt de intake vanuit dit pakket vergoed.

 

Data en planning

Op de pagina data en planning kun je alles vinden over de planning van alle trainingen en cursussen.

Cursus Zwangerfit: de cursus om voorbereid en fit je bevalling in te gaan!

Meld je aan!