Bekkenoefentherapie / Fysiotherapie

tijdens de zwangerschap

Bekkenoefentherapie / Fysiotherapie

tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en heb je (pijn)klachten in de regio van de lage of hoge rug, het bekken, de stuit, het schaambeen en/of nek/schouder? Of heb je bekkenbodemproblemen, zoals ongewild urineverlies, zwaar gevoel tussen de benen, moeite met plassen, etc.? Hiervoor kun je bij ons terecht voor therapie.  

Lichamelijke klachten kunnen het uitvoeren van de dagelijkse handelingen lastig maken. Wacht daarom niet voor het erger wordt. Door de therapie leer je weer grip krijgen op jouw klachten. Zo kun je in vorm blijven voor de bevalling en kun je blijven genieten van je zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Er treedt onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op, wat nodig is voor de bevalling. Wanneer deze verweking van de banden onvoldoende wordt opgevangen door de spieren kunnen er rug- bekken en/of bekkenbodemklachten ontstaan.

Bekkenoefentherapie /fysiotherapie richt zich op het behandelen van cliënten met klachten in de bekkenregio. De bekkenregio is het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Wanneer de bekkenbodemfunctie verstoord is heeft dit invloed op het plassen, de ontlasting en bij geslachtsgemeenschap.

Wanneer je klachten hebt van de hoge rug of het nek/schouder-gebied kun je ook bij ons terecht voor een behandeling.

 

Waar houdt de therapie in?

Binnen de therapie leer je wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Je leert anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toegepast kunnen worden. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over jouw klachten. Naast oefeningen en adviezen worden er o.a. ook mobiliserende technieken, massage, dry needling (niet in het eerste trimester van de zwangerschap) en/of taping toegepast.

 

Specialisatie

Binnen de praktijk zijn 4 (bekken)oefentherapeuten en een fysiotherapeute werkzaam. Bekkenoefentherapie is een specialisatie vanuit de opleiding Oefentherapie Cesar / Mensendieck. Binnen de praktijk zijn Jannie Postma, Hester Viëtor, Nynke Koster en Halberta Tuinenga geregistreerde bekkenoefentherapeuten. Joyce Jansen Boomsma is fysiotherapeute.

 

Geen verwijzing nodig

Je kunt zonder verwijzing van jouw (huis)arts terecht voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie.

Bij sommige zorgverzekeraars is een verwijzing nodig wanneer de behandeling bij je thuis plaatsvindt. Dit is alleen bij forse klachten waarbij je niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen. Wanneer een verwijzing nodig is, zullen wij dat van tevoren aangeven.

Eerste behandeling: De Intake

De intake

Tijdens de eerste behandeling vindt de intake plaats. Allereerst noteren wij jouw gegevens, waarna je mag vertellen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: waar zitten jouw klachten? Wanneer heb je meer last en wanneer heb je minder last? Wat doe je in het dagelijkse leven? Wat zou je graag weer willen kunnen? Met deze en vele andere vragen krijgen we een beeld van jouw klachten en hoe jij ermee omgaat. En dit geeft ook inzicht waar we samen aan kunnen werken tijdens de therapie.

Het onderzoek

Na het intakegesprek volgt in de eerste behandeling ook het onderzoek. Dit gebeurt meestal in ondergoed, zodat er een goede indruk kan worden gekregen van jouw houding en kunnen we alles beter beoordelen. Wanneer je dit een groot probleem vindt, dan kunnen we in overleg kijken naar een passende oplossing (bijvoorbeeld een legging of kort broekje dragen).

Tijdens het onderzoek kijken we hoe je beweegt. Hoe zit of sta je? Hoe loop of til je? Hoe worden de gewrichten hierbij belast? Welke spieren gebruik je hierbij? Onder andere op deze vragen proberen we een antwoord te vinden om hiermee de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. Ook doen we nog enkele testen om te kijken of er bijvoorbeeld ergens een blokkade aanwezig is.

Wij verrichten géén inwendig onderzoek. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden.

Het behandelplan

Tussendoor en ook na het onderzoek leggen we je uit wat de conclusie is: waar komen de klachten vandaan en waar gaan we aan werken. We stellen samen een plan op. Er wordt eerlijk gekeken of wij iets voor jou kunnen betekenen.

De eerste keer wordt er extra tijd ingepland (ca. 45-60 min.), zodat er ook kan worden gestart met behandelen. Dit betekent dat, indien je vergoeding krijgt vanuit je zorgverzekeraar, wij twee behandelingen rekenen voor het eerste consult. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er niet alleen een gesprek en onderzoek plaatsvindt, maar dat je ook gelijk een behandeling kan krijgen.

 

De behandeling

Afgestemd op jouw situatie, kan er in de behandelingen aandacht besteed worden aan:

 • Uitleg geven
 • Het bewustmaken en het verbeteren van de houding en de bewegingen die je maakt
 • Het optimaliseren van de stand van stuit, heiligbeen en/of schaambeen
 • Opheffen van blokkades van het SI-gewricht
 • Het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug
 • Het ontspannen van overbelaste spieren door bijv. massage, dry needling (niet in het eerste trimester van de zwangerschap) en/of taping
 • Oefeningen voor bijvoorbeeld het ontspannen van de overbelaste spiergroepen, het activeren en versterken van de juiste spieren en om de juiste houding vol te kunnen houden
 • Adviezen over instellingen van de voorwerpen die je gebruikt, bijvoorbeeld de hoogte van het bureau en stoel
 • Aanleren van de juiste ademtechniek
 • Begeleiding op het gebied van de bekkenbodem

Wij passen geen inwendige handelingen toe. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden.

De vergoeding van de therapie gaat vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten. Dit geldt voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie. Hoeveel behandelingen worden vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend. De kosten gaan dus niet van jouw eigen risico af. Mocht je geen aanvullende verzekering hebben of ben je aangesloten bij een zorgverzekeraar waar wij geen contract mee hebben afgesloten, worden de tarieven van de praktijk gehanteerd.

 

Vergoeding via de zorgverzekeraar

In 2024 hebben wij niet met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Indien je hebt gekozen voor een zorgverzekeraar waar wij WEL een contract mee hebben, dienen wij de kosten voor een behandeling rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar in. Je krijgt dan, afhankelijk van de door jouw gekozen aanvullende verzekering, de kosten per behandeling 100% vergoed.

Hoeveel behandelingen jouw zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering, kun je hier nalezen. Let op: Wij plannen extra tijd in voor het eerste consult, zodat er ook gelijk behandeld kan worden. Daarom rekenen wij twee behandelingen voor het eerste consult. Lees hierover meer op het tabblad werkwijze.

Wij hebben in 2024 WEL een contract met:

– Achmea: De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Christelijke Zorgverzekeraar, ZieZo, Studenten Goed Verzekerd
– Menzis: Menzis, Anderzorg, Hema, VinkVink
– VGZ: VGZ, VGZ Bewuzt, Unive, UMC, IZZ, IZA, Zekur, United Consumers
– DSW: DSW, Stad Holland, InTwente
– ONVZ: ONVZ, VvAA
– Eucare: Eucare, Aevitae
– ENO: Salland
– CZ alleen voor (Bekken)Oefentherapie (d.w.z. bij behandeling door Jannie, Hester, Nynke en Halberta – NIET door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

Wij hebben in 2024 GEEN contract met:

– Zorg en Zekerheid: Zorg en Zekerheid, AZVZ
– ASR: A.S.R., Ik kies Zelf (Vroeger Ditzo)
– CZ alleen voor Fysiotherapie (d.w.z. bij behandeling door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

Heb je gekozen voor een zorgverzekeraar met wie wij géén contract hebben getekend, dan worden de kosten na afloop van een behandeling verrekend. Vervolgens kun je zelf de kosten van de behandeling bij jouw verzekeraar declareren. Je krijgt dan, ook hierbij afhankelijk van de door jouw gekozen aanvullende verzekering, een deel van de kosten vergoed,. Meestal is dit rond de 60-80% per behandeling.

Heb je een restitutiepolis? Dat betekent dat je vrij bent om de behandelaar te kiezen die je wenst. Je krijgt dan meestal het grootste deel van de kosten (soms zelfs 100%) vergoed.

Niet of onvoldoende aanvullend verzekerd?

Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent of wanneer jouw aanvullende verzekering niet toereikend genoeg is, zijn de kosten voor je eigen rekening. De onderstaande tarieven zijn dan van toepassing. Wanneer je verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waar wij GEEN contract mee hebben, worden ook onderstaande tarieven gehanteerd.

 

Tarieven 2024

 • Behandeling in de praktijk (30 min.): € 50,00
 • Behandeling aan huis (ca. 30-45 min.): € 90,00 *
 • Intake, onderzoek en behandeling (ca. 45-60 min.): € 90,00
 • Intake, onderzoek en behandeling aan huis (ca. 45-60 min.): € 100,00 *

*  Woon je verder dan 5 kilometer van de praktijk (Gerekend vanaf de dichtstbijzijnde praktijklocatie Drachten of Surhuisterveen)? Dan wordt er een extra reiskostenvergoeding van € 0,25 per kilometer gerekend.

 

Bij het te laat afzeggen of bij het niet op komen dagen bij een afspraak, wordt 75% van bovenstaande tarieven naar jou doorberekend. Een afspraak kun je kosteloos op werkdagen tot 24 uur van tevoren afzeggen of wijzigen. Een afspraak afzeggen voor een maandag moet vóór vrijdag 17.00 uur bekend zijn bij ons.

De verantwoordelijkheid om in de gaten te houden hoeveel behandelingen vergoed worden door de zorgverzekeraar, ligt bij jezelf en NIET bij ons als praktijk. Wij zijn niet verantwoordelijk wanneer er achteraf blijkt dat je geen recht (meer) had op vergoeding vanuit de zorgverzekering. Lees hier meer over bij de algemene voorwaarden op deze website.

Pijnklachten in het bekken of de rug komen veel voor in de zwangerschap. Ongeveer 45% van alle zwangeren heeft rugpijn en/of bekkenpijn.

Tijdens de zwangerschap treedt onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op, wat nodig is voor de bevalling. Wanneer deze verweking van de banden onvoldoende wordt opgevangen door de spieren kunnen er rug- en bekkenklachten ontstaan.

Herkennen

Er is een groot verschil aan klachten in de bekkenregio. De klachten bevinden zich in het gebied van de benige bekkenstructuren, zoals:

 • De SI-gewrichten / bekkengewrichten (de twee kuiltjes boven de billen – laag in de onderrug)
 • Het schaambeen
 • De zitbeenknobbels
 • Het stuitje
Ook kun je last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, zoals in de:
 • Bilspieren
 • Heupspieren
 • Liesspieren
 • Rugspieren en/of
 • Bekkenbodemspieren

Tevens kan er sprake zijn van een uitstralende (scherpe of zeurende) pijn naar de buik, de lies, de bil of (een van) beide benen. Bekkenpijn komt ook vaak samen voor met een verstoorde bekkenbodemfunctie. Dit leidt tot problemen bij plassen, ontlasten of vrijen.

 

Pijn bij activiteiten

Eén van de kenmerken van bekkenpijn is startpijn: pijn bij het starten van een beweging. De pijn wordt meestal aangegeven bij activiteiten zoals:

 • Opstaan uit de stoel
 • Lang in dezelfde houding zitten of staan
 • Omdraaien in bed
 • Lopen
 • Traplopen
 • In en uit de auto stappen
 • Zware handelingen als stofzuigen en tillen

Rondom de zwangerschap kunnen bekkenbodemproblemen ontstaan. De bekkenbodem is een groep van spieren die de onderkant van het bekken afsluit. De bekkenbodem biedt steun aan de organen in de buik. Problemen met de bekkenbodem bevinden zich dan ook vaak op het gebied van het plassen, ontlasten en vrijen.

De bekkenbodem heeft door de belasting van de zwangerschap en de druk van de baby heel wat te verduren. Daarnaast worden de spieren zwakker door de hormonen. 

 

Herkennen

Veelvoorkomende klachten van de bekkenbodem zijn:

 • Ongewild urineverlies
 • Ongewild ontlastingsverlies
 • Verzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm: een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
 • Vaak plassen
 • Heftige drang om te plassen
 • Moeizaam kunnen plassen of ontlasten
 • Moeite om windjes tegen te houden
 • Obstipatie
 • Pijn bij het vrijen
 • Vaginisme
 • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • Chronische urineweginfecties (regelmatig terugkerende blaasontstekingen)

Behandeling

Wij kunnen je hulp bieden bij bovenstaande klachten. In de behandeling wordt aandacht besteed aan het:

 • Verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren d.m.v. voorlichting, adviezen, bewustwording en oefeningen
  • Is er sprake van te sterke bekkenbodemspieren of te zwakke bekkenbodemspieren?
  • Hoe is de coördinatie van de bekkenbodemspieren? Dat wil zeggen, spant de bekkenbodem op het juiste moment, met de juiste kracht in de juiste richting aan?
 • Gebruik van de bekkenbodemspieren in dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals bukken, tillen, opstaan uit de stoel
 • Aanleren van de juiste ademtechniek
 • Leren herkennen en opvangen van buikdruk
 • Aanleren van goed toiletgedrag en een goede toilethouding

Wij mogen géén inwendig onderzoek of behandeling toepassen. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden. 

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Er treedt onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op, wat nodig is voor de bevalling. Wanneer deze verweking van de banden onvoldoende wordt opgevangen door de spieren kunnen er rug- bekken en/of bekkenbodemklachten ontstaan.

Bekkenoefentherapie /fysiotherapie richt zich op het behandelen van cliënten met klachten in de bekkenregio. De bekkenregio is het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Wanneer de bekkenbodemfunctie verstoord is heeft dit invloed op het plassen, de ontlasting en bij geslachtsgemeenschap.

Wanneer je klachten hebt van de hoge rug of het nek/schouder-gebied kun je ook bij ons terecht voor een behandeling.

 

Waar houdt de therapie in?

Binnen de therapie leer je wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Je leert anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toegepast kunnen worden. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over jouw klachten. Naast oefeningen en adviezen worden er o.a. ook mobiliserende technieken, massage, dry needling (niet in het eerste trimester van de zwangerschap) en/of taping toegepast.

 

Specialisatie

Binnen de praktijk zijn 4 (bekken)oefentherapeuten en een fysiotherapeute werkzaam. Bekkenoefentherapie is een specialisatie vanuit de opleiding Oefentherapie Cesar / Mensendieck. Binnen de praktijk zijn Jannie Postma, Hester Viëtor, Nynke Koster en Halberta Tuinenga geregistreerde bekkenoefentherapeuten. Joyce Jansen Boomsma is fysiotherapeute.

 

Geen verwijzing nodig

Je kunt zonder verwijzing van jouw (huis)arts terecht voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie.

Bij sommige zorgverzekeraars is een verwijzing nodig wanneer de behandeling bij je thuis plaatsvindt. Dit is alleen bij forse klachten waarbij je niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen. Wanneer een verwijzing nodig is, zullen wij dat van tevoren aangeven.

Eerste behandeling: De Intake

De intake

Tijdens de eerste behandeling vindt de intake plaats. Allereerst noteren wij jouw gegevens, waarna je mag vertellen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: waar zitten jouw klachten? Wanneer heb je meer last en wanneer heb je minder last? Wat doe je in het dagelijkse leven? Wat zou je graag weer willen kunnen? Met deze en vele andere vragen krijgen we een beeld van jouw klachten en hoe jij ermee omgaat. En dit geeft ook inzicht waar we samen aan kunnen werken tijdens de therapie.

Het onderzoek

Na het intakegesprek volgt in de eerste behandeling ook het onderzoek. Dit gebeurt meestal in ondergoed, zodat er een goede indruk kan worden gekregen van jouw houding en kunnen we alles beter beoordelen. Wanneer je dit een groot probleem vindt, dan kunnen we in overleg kijken naar een passende oplossing (bijvoorbeeld een legging of kort broekje dragen).

Tijdens het onderzoek kijken we hoe je beweegt. Hoe zit of sta je? Hoe loop of til je? Hoe worden de gewrichten hierbij belast? Welke spieren gebruik je hierbij? Onder andere op deze vragen proberen we een antwoord te vinden om hiermee de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. Ook doen we nog enkele testen om te kijken of er bijvoorbeeld ergens een blokkade aanwezig is.

Wij verrichten géén inwendig onderzoek. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden.

Het behandelplan

Tussendoor en ook na het onderzoek leggen we je uit wat de conclusie is: waar komen de klachten vandaan en waar gaan we aan werken. We stellen samen een plan op. Er wordt eerlijk gekeken of wij iets voor jou kunnen betekenen.

De eerste keer wordt er extra tijd ingepland (ca. 45-60 min.), zodat er ook kan worden gestart met behandelen. Dit betekent dat, indien je vergoeding krijgt vanuit je zorgverzekeraar, wij twee behandelingen rekenen voor het eerste consult. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er niet alleen een gesprek en onderzoek plaatsvindt, maar dat je ook gelijk een behandeling kan krijgen.

 

De behandeling

Afgestemd op jouw situatie, kan er in de behandelingen aandacht besteed worden aan:

 • Uitleg geven
 • Het bewustmaken en het verbeteren van de houding en de bewegingen die je maakt
 • Het optimaliseren van de stand van stuit, heiligbeen en/of schaambeen
 • Opheffen van blokkades van het SI-gewricht
 • Het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug
 • Het ontspannen van overbelaste spieren door bijv. massage, dry needling (niet in het eerste trimester van de zwangerschap) en/of taping
 • Oefeningen voor bijvoorbeeld het ontspannen van de overbelaste spiergroepen, het activeren en versterken van de juiste spieren en om de juiste houding vol te kunnen houden
 • Adviezen over instellingen van de voorwerpen die je gebruikt, bijvoorbeeld de hoogte van het bureau en stoel
 • Aanleren van de juiste ademtechniek
 • Begeleiding op het gebied van de bekkenbodem

Wij passen geen inwendige handelingen toe. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden.

  De vergoeding van de therapie gaat vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten. Dit geldt voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie. Hoeveel behandelingen worden vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend. De kosten gaan dus niet van jouw eigen risico af. Mocht je geen aanvullende verzekering hebben of ben je aangesloten bij een zorgverzekeraar waar wij geen contract mee hebben afgesloten, worden de tarieven van de praktijk gehanteerd.

   

  Vergoeding via de zorgverzekeraar

  In 2024 hebben wij niet met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Indien je hebt gekozen voor een zorgverzekeraar waar wij WEL een contract mee hebben, dienen wij de kosten voor een behandeling rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar in. Je krijgt dan, afhankelijk van de door jouw gekozen aanvullende verzekering, de kosten per behandeling 100% vergoed.

  Hoeveel behandelingen jouw zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering, kun je hier nalezen. Let op: Wij plannen extra tijd in voor het eerste consult, zodat er ook gelijk behandeld kan worden. Daarom rekenen wij twee behandelingen voor het eerste consult. Lees hierover meer op het tabblad werkwijze.

  Wij hebben in 2024 WEL een contract met:

  – Achmea: De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Christelijke Zorgverzekeraar, ZieZo, Studenten Goed Verzekerd
  – Menzis: Menzis, Anderzorg, Hema, VinkVink
  – VGZ: VGZ, VGZ Bewuzt, Unive, UMC, IZZ, IZA, Zekur, United Consumers
  – DSW: DSW, Stad Holland, InTwente
  – ONVZ: ONVZ, VvAA
  – Eucare: Eucare, Aevitae
  – ENO: Salland
  – CZ alleen voor (Bekken)Oefentherapie (d.w.z. bij behandeling door Jannie, Hester, Nynke en Halberta – NIET door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

  Wij hebben in 2024 GEEN contract met:

  – Zorg en Zekerheid: Zorg en Zekerheid, AZVZ
  – ASR: A.S.R., Ik kies Zelf (Vroeger Ditzo)
  – CZ alleen voor Fysiotherapie (d.w.z. bij behandeling door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

  Heb je gekozen voor een zorgverzekeraar met wie wij géén contract hebben getekend, dan worden de kosten na afloop van een behandeling verrekend. Vervolgens kun je zelf de kosten van de behandeling bij jouw verzekeraar declareren. Je krijgt dan, ook hierbij afhankelijk van de door jouw gekozen aanvullende verzekering, een deel van de kosten vergoed,. Meestal is dit rond de 60-80% per behandeling.

  Heb je een restitutiepolis? Dat betekent dat je vrij bent om de behandelaar te kiezen die je wenst. Je krijgt dan meestal het grootste deel van de kosten (soms zelfs 100%) vergoed.

  Niet of onvoldoende aanvullend verzekerd?

  Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent of wanneer jouw aanvullende verzekering niet toereikend genoeg is, zijn de kosten voor je eigen rekening. De onderstaande tarieven zijn dan van toepassing. Wanneer je verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waar wij GEEN contract mee hebben, worden ook onderstaande tarieven gehanteerd.

   

  Tarieven 2024

  • Behandeling in de praktijk (30 min.): € 50,00
  • Behandeling aan huis (ca. 30-45 min.): € 90,00 *
  • Intake, onderzoek en behandeling (ca. 45-60 min.): € 90,00
  • Intake, onderzoek en behandeling aan huis (ca. 45-60 min.): € 100,00 *

  *  Woon je verder dan 5 kilometer van de praktijk (Gerekend vanaf de dichtstbijzijnde praktijklocatie Drachten of Surhuisterveen)? Dan wordt er een extra reiskostenvergoeding van € 0,25 per kilometer gerekend.

   

  Bij het te laat afzeggen of bij het niet op komen dagen bij een afspraak, wordt 75% van bovenstaande tarieven naar jou doorberekend. Een afspraak kun je kosteloos op werkdagen tot 24 uur van tevoren afzeggen of wijzigen. Een afspraak afzeggen voor een maandag moet vóór vrijdag 17.00 uur bekend zijn bij ons.

  De verantwoordelijkheid om in de gaten te houden hoeveel behandelingen vergoed worden door de zorgverzekeraar, ligt bij jezelf en NIET bij ons als praktijk. Wij zijn niet verantwoordelijk wanneer er achteraf blijkt dat je geen recht (meer) had op vergoeding vanuit de zorgverzekering. Lees hier meer over bij de algemene voorwaarden op deze website.

  Pijnklachten in het bekken of de rug komen veel voor in de zwangerschap. Ongeveer 45% van alle zwangeren heeft rugpijn en/of bekkenpijn.

  Tijdens de zwangerschap treedt onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op, wat nodig is voor de bevalling. Wanneer deze verweking van de banden onvoldoende wordt opgevangen door de spieren kunnen er rug- en bekkenklachten ontstaan.

  Herkennen

  Er is een groot verschil aan klachten in de bekkenregio. De klachten bevinden zich in het gebied van de benige bekkenstructuren, zoals:

  • De SI-gewrichten / bekkengewrichten (de twee kuiltjes boven de billen – laag in de onderrug)
  • Het schaambeen
  • De zitbeenknobbels
  • Het stuitje
  Ook kun je last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, zoals in de:
  • Bilspieren
  • Heupspieren
  • Liesspieren
  • Rugspieren en/of
  • Bekkenbodemspieren

  Tevens kan er sprake zijn van een uitstralende (scherpe of zeurende) pijn naar de buik, de lies, de bil of (een van) beide benen. Bekkenpijn komt ook vaak samen voor met een verstoorde bekkenbodemfunctie. Dit leidt tot problemen bij plassen, ontlasten of vrijen.

   

  Pijn bij activiteiten

  Eén van de kenmerken van bekkenpijn is startpijn: pijn bij het starten van een beweging. De pijn wordt meestal aangegeven bij activiteiten zoals:

  • Opstaan uit de stoel
  • Lang in dezelfde houding zitten of staan
  • Omdraaien in bed
  • Lopen
  • Traplopen
  • In en uit de auto stappen
  • Zware handelingen als stofzuigen en tillen

  Rondom de zwangerschap kunnen bekkenbodemproblemen ontstaan. De bekkenbodem is een groep van spieren die de onderkant van het bekken afsluit. De bekkenbodem biedt steun aan de organen in de buik. Problemen met de bekkenbodem bevinden zich dan ook vaak op het gebied van het plassen, ontlasten en vrijen.

  De bekkenbodem heeft door de belasting van de zwangerschap en de druk van de baby heel wat te verduren. Daarnaast worden de spieren zwakker door de hormonen. 

   

  Herkennen

  Veelvoorkomende klachten van de bekkenbodem zijn:

  • Ongewild urineverlies
  • Ongewild ontlastingsverlies
  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm: een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
  • Vaak plassen
  • Heftige drang om te plassen
  • Moeizaam kunnen plassen of ontlasten
  • Moeite om windjes tegen te houden
  • Obstipatie
  • Pijn bij het vrijen
  • Vaginisme
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Chronische urineweginfecties (regelmatig terugkerende blaasontstekingen)

  Behandeling

  Wij kunnen je hulp bieden bij bovenstaande klachten. In de behandeling wordt aandacht besteed aan het:

  • Verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren d.m.v. voorlichting, adviezen, bewustwording en oefeningen
   • Is er sprake van te sterke bekkenbodemspieren of te zwakke bekkenbodemspieren?
   • Hoe is de coördinatie van de bekkenbodemspieren? Dat wil zeggen, spant de bekkenbodem op het juiste moment, met de juiste kracht in de juiste richting aan?
  • Gebruik van de bekkenbodemspieren in dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals bukken, tillen, opstaan uit de stoel
  • Aanleren van de juiste ademtechniek
  • Leren herkennen en opvangen van buikdruk
  • Aanleren van goed toiletgedrag en een goede toilethouding

  Wij passen geen inwendig onderzoek en behandeling toe. In de zwangerschap mag dit sowieso niet worden toegepast. 

  Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Er treedt onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op, wat nodig is voor de bevalling. Wanneer deze verweking van de banden onvoldoende wordt opgevangen door de spieren kunnen er rug- bekken en/of bekkenbodemklachten ontstaan.

  Bekkenoefentherapie /fysiotherapie richt zich op het behandelen van cliënten met klachten in de bekkenregio. De bekkenregio is het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Wanneer de bekkenbodemfunctie verstoord is heeft dit invloed op het plassen, de ontlasting en bij geslachtsgemeenschap.

  Wanneer je klachten hebt van de hoge rug of het nek/schouder-gebied kun je ook bij ons terecht voor een behandeling.

   

  Waar houdt de therapie in?

  Binnen de therapie leer je wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Je leert anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toegepast kunnen worden. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over jouw klachten. Naast oefeningen en adviezen worden er o.a. ook mobiliserende technieken, massage, dry needling (niet in het eerste trimester van de zwangerschap) en/of taping toegepast.

   

  Specialisatie

  Binnen de praktijk zijn 4 (bekken)oefentherapeuten en een fysiotherapeute werkzaam. Bekkenoefentherapie is een specialisatie vanuit de opleiding Oefentherapie Cesar / Mensendieck. Binnen de praktijk zijn Jannie Postma, Hester Viëtor, Nynke Koster en Halberta Tuinenga geregistreerde bekkenoefentherapeuten. Joyce Jansen Boomsma is fysiotherapeute.

   

  Geen verwijzing nodig

  Je kunt zonder verwijzing van jouw (huis)arts terecht voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie.

  Bij sommige zorgverzekeraars is een verwijzing nodig wanneer de behandeling bij je thuis plaatsvindt. Dit is alleen bij forse klachten waarbij je niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen. Wanneer een verwijzing nodig is, zullen wij dat van tevoren aangeven.

  Eerste behandeling: De Intake

  De intake

  Tijdens de eerste behandeling vindt de intake plaats. Allereerst noteren wij jouw gegevens, waarna je mag vertellen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: waar zitten jouw klachten? Wanneer heb je meer last en wanneer heb je minder last? Wat doe je in het dagelijkse leven? Wat zou je graag weer willen kunnen? Met deze en vele andere vragen krijgen we een beeld van jouw klachten en hoe jij ermee omgaat. En dit geeft ook inzicht waar we samen aan kunnen werken tijdens de therapie.

  Het onderzoek

  Na het intakegesprek volgt in de eerste behandeling ook het onderzoek. Dit gebeurt meestal in ondergoed, zodat er een goede indruk kan worden gekregen van jouw houding en kunnen we alles beter beoordelen. Wanneer je dit een groot probleem vindt, dan kunnen we in overleg kijken naar een passende oplossing (bijvoorbeeld een legging of kort broekje dragen).

  Tijdens het onderzoek kijken we hoe je beweegt. Hoe zit of sta je? Hoe loop of til je? Hoe worden de gewrichten hierbij belast? Welke spieren gebruik je hierbij? Onder andere op deze vragen proberen we een antwoord te vinden om hiermee de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. Ook doen we nog enkele testen om te kijken of er bijvoorbeeld ergens een blokkade aanwezig is.

  Wij verrichten géén inwendig onderzoek. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden.

  Het behandelplan

  Tussendoor en ook na het onderzoek leggen we je uit wat de conclusie is: waar komen de klachten vandaan en waar gaan we aan werken. We stellen samen een plan op. Er wordt eerlijk gekeken of wij iets voor jou kunnen betekenen.

  De eerste keer wordt er extra tijd ingepland (ca. 45-60 min.), zodat er ook kan worden gestart met behandelen. Dit betekent dat, indien je vergoeding krijgt vanuit je zorgverzekeraar, wij twee behandelingen rekenen voor het eerste consult. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er niet alleen een gesprek en onderzoek plaatsvindt, maar dat je ook gelijk een behandeling kan krijgen.

   

  De behandeling

  Afgestemd op jouw situatie, kan er in de behandelingen aandacht besteed worden aan:

  • Uitleg geven
  • Het bewustmaken en het verbeteren van de houding en de bewegingen die je maakt
  • Het optimaliseren van de stand van stuit, heiligbeen en/of schaambeen
  • Opheffen van blokkades van het SI-gewricht
  • Het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug
  • Het ontspannen van overbelaste spieren door bijv. massage, dry needling (niet in het eerste trimester van de zwangerschap) en/of taping
  • Oefeningen voor bijvoorbeeld het ontspannen van de overbelaste spiergroepen, het activeren en versterken van de juiste spieren en om de juiste houding vol te kunnen houden
  • Adviezen over instellingen van de voorwerpen die je gebruikt, bijvoorbeeld de hoogte van het bureau en stoel
  • Aanleren van de juiste ademtechniek
  • Begeleiding op het gebied van de bekkenbodem

  Wij passen geen inwendige handelingen toe. In de zwangerschap mag dit sowieso niet toegepast worden.

   De vergoeding van de therapie gaat vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar bij de zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben afgesloten. Dit geldt voor zowel bekkenoefentherapie als fysiotherapie. Hoeveel behandelingen worden vergoed, is per zorgverzekeraar verschillend. De kosten gaan dus niet van jouw eigen risico af. Mocht je geen aanvullende verzekering hebben of ben je aangesloten bij een zorgverzekeraar waar wij geen contract mee hebben afgesloten, worden de tarieven van de praktijk gehanteerd.

    

   Vergoeding via de zorgverzekeraar

   In 2024 hebben wij niet met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Indien je hebt gekozen voor een zorgverzekeraar waar wij WEL een contract mee hebben, dienen wij de kosten voor een behandeling rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar in. Je krijgt dan, afhankelijk van de door jouw gekozen aanvullende verzekering, de kosten per behandeling 100% vergoed.

   Hoeveel behandelingen jouw zorgverzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering, kun je hier nalezen. Let op: Wij plannen extra tijd in voor het eerste consult, zodat er ook gelijk behandeld kan worden. Daarom rekenen wij twee behandelingen voor het eerste consult. Lees hierover meer op het tabblad werkwijze.

   Wij hebben in 2024 WEL een contract met:

   – Achmea: De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Christelijke Zorgverzekeraar, ZieZo, Studenten Goed Verzekerd
   – Menzis: Menzis, Anderzorg, Hema, VinkVink
   – VGZ: VGZ, VGZ Bewuzt, Unive, UMC, IZZ, IZA, Zekur, United Consumers
   – DSW: DSW, Stad Holland, InTwente
   – ONVZ: ONVZ, VvAA
   – Eucare: Eucare, Aevitae
   – ENO: Salland
   – CZ alleen voor (Bekken)Oefentherapie (d.w.z. bij behandeling door Jannie, Hester, Nynke en Halberta – NIET door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

   Wij hebben in 2024 GEEN contract met:

   – Zorg en Zekerheid: Zorg en Zekerheid, AZVZ
   – ASR: A.S.R., Ik kies Zelf (Vroeger Ditzo)
   – CZ alleen voor Fysiotherapie (d.w.z. bij behandeling door Joyce)CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden

   Heb je gekozen voor een zorgverzekeraar met wie wij géén contract hebben getekend, dan worden de kosten na afloop van een behandeling verrekend. Vervolgens kun je zelf de kosten van de behandeling bij jouw verzekeraar declareren. Je krijgt dan, ook hierbij afhankelijk van de door jouw gekozen aanvullende verzekering, een deel van de kosten vergoed,. Meestal is dit rond de 60-80% per behandeling.

   Heb je een restitutiepolis? Dat betekent dat je vrij bent om de behandelaar te kiezen die je wenst. Je krijgt dan meestal het grootste deel van de kosten (soms zelfs 100%) vergoed.

   Niet of onvoldoende aanvullend verzekerd?

   Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent of wanneer jouw aanvullende verzekering niet toereikend genoeg is, zijn de kosten voor je eigen rekening. De onderstaande tarieven zijn dan van toepassing. Wanneer je verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waar wij GEEN contract mee hebben, worden ook onderstaande tarieven gehanteerd.

    

   Tarieven 2024

   • Behandeling in de praktijk (30 min.): € 50,00
   • Behandeling aan huis (ca. 30-45 min.): € 90,00 *
   • Intake, onderzoek en behandeling (ca. 45-60 min.): € 90,00
   • Intake, onderzoek en behandeling aan huis (ca. 45-60 min.): € 100,00 *

   *  Woon je verder dan 5 kilometer van de praktijk (Gerekend vanaf de dichtstbijzijnde praktijklocatie Drachten of Surhuisterveen)? Dan wordt er een extra reiskostenvergoeding van € 0,25 per kilometer gerekend.

    

   Bij het te laat afzeggen of bij het niet op komen dagen bij een afspraak, wordt 75% van bovenstaande tarieven naar jou doorberekend. Een afspraak kun je kosteloos op werkdagen tot 24 uur van tevoren afzeggen of wijzigen. Een afspraak afzeggen voor een maandag moet vóór vrijdag 17.00 uur bekend zijn bij ons.

   De verantwoordelijkheid om in de gaten te houden hoeveel behandelingen vergoed worden door de zorgverzekeraar, ligt bij jezelf en NIET bij ons als praktijk. Wij zijn niet verantwoordelijk wanneer er achteraf blijkt dat je geen recht (meer) had op vergoeding vanuit de zorgverzekering. Lees hier meer over bij de algemene voorwaarden op deze website.

   Pijnklachten in het bekken of de rug komen veel voor in de zwangerschap. Ongeveer 45% van alle zwangeren heeft rugpijn en/of bekkenpijn.

   Tijdens de zwangerschap treedt onder invloed van hormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden op, wat nodig is voor de bevalling. Wanneer deze verweking van de banden onvoldoende wordt opgevangen door de spieren kunnen er rug- en bekkenklachten ontstaan.

   Herkennen

   Er is een groot verschil aan klachten in de bekkenregio. De klachten bevinden zich in het gebied van de benige bekkenstructuren, zoals:

   • De SI-gewrichten / bekkengewrichten (de twee kuiltjes boven de billen – laag in de onderrug)
   • Het schaambeen
   • De zitbeenknobbels
   • Het stuitje
   Ook kun je last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, zoals in de:
   • Bilspieren
   • Heupspieren
   • Liesspieren
   • Rugspieren en/of
   • Bekkenbodemspieren

   Tevens kan er sprake zijn van een uitstralende (scherpe of zeurende) pijn naar de buik, de lies, de bil of (een van) beide benen. Bekkenpijn komt ook vaak samen voor met een verstoorde bekkenbodemfunctie. Dit leidt tot problemen bij plassen, ontlasten of vrijen.

    

   Pijn bij activiteiten

   Eén van de kenmerken van bekkenpijn is startpijn: pijn bij het starten van een beweging. De pijn wordt meestal aangegeven bij activiteiten zoals:

   • Opstaan uit de stoel
   • Lang in dezelfde houding zitten of staan
   • Omdraaien in bed
   • Lopen
   • Traplopen
   • In en uit de auto stappen
   • Zware handelingen als stofzuigen en tillen

   Rondom de zwangerschap kunnen bekkenbodemproblemen ontstaan. De bekkenbodem is een groep van spieren die de onderkant van het bekken afsluit. De bekkenbodem biedt steun aan de organen in de buik. Problemen met de bekkenbodem bevinden zich dan ook vaak op het gebied van het plassen, ontlasten en vrijen.

   De bekkenbodem heeft door de belasting van de zwangerschap en de druk van de baby heel wat te verduren. Daarnaast worden de spieren zwakker door de hormonen. 

    

   Herkennen

   Veelvoorkomende klachten van de bekkenbodem zijn:

   • Ongewild urineverlies
   • Ongewild ontlastingsverlies
   • Verzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm: een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
   • Vaak plassen
   • Heftige drang om te plassen
   • Moeizaam kunnen plassen of ontlasten
   • Moeite om windjes tegen te houden
   • Obstipatie
   • Pijn bij het vrijen
   • Vaginisme
   • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
   • Chronische urineweginfecties (regelmatig terugkerende blaasontstekingen)

   Behandeling

   Wij kunnen je hulp bieden bij bovenstaande klachten. In de behandeling wordt aandacht besteed aan het:

   • Verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren d.m.v. voorlichting, adviezen, bewustwording en oefeningen
    • Is er sprake van te sterke bekkenbodemspieren of te zwakke bekkenbodemspieren?
    • Hoe is de coördinatie van de bekkenbodemspieren? Dat wil zeggen, spant de bekkenbodem op het juiste moment, met de juiste kracht in de juiste richting aan?
   • Gebruik van de bekkenbodemspieren in dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals bukken, tillen, opstaan uit de stoel
   • Aanleren van de juiste ademtechniek
   • Leren herkennen en opvangen van buikdruk
   • Aanleren van goed toiletgedrag en een goede toilethouding

   Wij passen geen inwendig onderzoek en behandeling toe. In de zwangerschap mag dit sowieso niet worden toegepast. 

   Wil je hulp om jouw lichamelijke klachten te verminderen of te verhelpen?