Wat moet je weten over de bekkenbodem nu je zwanger bent?
Nu je zwanger bent, vraag je je misschien wel eens af hoe het zit met de bekkenbodem. Je hebt wellicht van een vriendin gehoord dat dit erg belangrijk is om er mee aan de slag te gaan. Maar waar zit deze spier? En wat is de functie hiervan? In deze blog geven wij je uitleg over de bekkenbodemspieren.
De bekkenbodem bestaat uit bindweefsel en spieren die aan de onderzijde van het bekken liggen en die er samen voor zorgen dat je organen in het bekken worden gedragen en aan de onderzijde het bekken afsluiten. De bekkenbodem van de vrouw heeft drie doorgangen: de plasbuis, de vagina en de anus.
De bekkenbodem wordt vaak een hangmat genoemd. Het draagt immers de buikorganen. De bekkenbodem moet aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar zal ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. Maar ook tijdens hoesten of tillen moet de bekkenbodem extra werk verrichten om te zorgen dat de organen op de juiste plaats blijven en dat er geen urine of ontlasting naar buiten komt.
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap te weten of je je bekkenbodemspieren goed kan aanspannen en goed kan ontspannen. Het is belangrijk dat de spieren niet te gespannen zijn, te zwak zijn of dat zij niet in staat zijn op het juiste moment te reageren (verstoorde coördinatie).
Wanneer je problemen hebt met de bekkenbodem kan dit leiden tot veel verschillende klachten, zoals:
- Niet goed kunnen ophouden van de urine of ontlasting, ook niet bij hoesten of zwaar tillen
- Niet goed kunnen ophouden van windjes
- Verzakkingsklachten (“zwaar gevoel van onder”)
- Niet goed kunnen uitplassen met kans op regelmatige urineweginfecties
- Obstipatie
- Niet kunnen vrijen zonder pijn
Uiteindelijk kan dit ook veel effect hebben tijdens de bevalling. Het kindje passeert tijdens de uitdrijving de bekkenbodemspieren. Wanneer je de bekkenbodem niet goed kan aan- en ontspannen, leidt dit vaak tot problemen in de bevalling.
Maar hoe kom je er achter of je de bekkenbodemspieren op de goede manier aan- en ontspant? Doe de volgende test.
Ga rustig zitten of liggen. Span je bekkenbodemspieren aan door te doen alsof je je plas moet ophouden of een windje moet tegenhouden. Dat doe je allemaal met dezelfde spieren. Probeer nu te ontdekken of je tijdens het aanspannen de bekkenbodem als het ware naar binnen trekt. Dat kun je voelen door bijvoorbeeld je hand tegen het kruis van je onderbroek aan te leggen.
Wanneer je twijfelt kun je het volgende proberen. Ga, als je moet plassen, naar het toilet. Ga zittend plassen en probeer de urinestraal te onderbreken. Doe dit 1 keer, ga niet druppeltjes plassen!! Dat is namelijk niet goed voor je blaas!! Het is alleen bedoeld om zeker te zijn dat je de bekkenbodemspieren op de goede manier aanspant. Als je je bekkenbodemspieren goed aanspant zal de straal even ophouden of in ieder geval een stuk minder worden.
Wanneer dit niet lukt of je twijfelt of je het wel goed doet, schroom dan niet om hulp in te schakelen. Dit zal je uiteindelijk helpen tijdens je zwangerschap, in je bevalling, maar ook voor na de bevalling!
0 reacties