Verkeerde stand van het schaambeen als gevolg van de bevalling

 

In een eerdere blog hebben we al stil gestaan wat er kan gebeuren wanneer je perst in een asymmetrische houding. Dit kan leiden tot extreme bekkenpijn waardoor het kan dat je niet meer kan lopen. In deze blog willen we stilstaan bij schaambeenklachten en/of liesklachten die kunnen ontstaan tijdens de bevalling. Deze klachten worden veel te vaak niet herkend en vrouwen lopen soms heel lang door met deze klachten. Zonde en onnodig.

Tijdens het persen moet het bekken ruimte maken, zodat je kindje door het bekken heen kan komen. Onder invloed van hormonen zijn je banden tijdens je zwangerschap al verweekt. Ook het kraakbeen van het schaambeen krijgt meer vocht en is daardoor verbreed. Hierdoor kunnen de gewrichten aan de achterzijde van het bekken (de SI-gewrichten) en het schaambeen in de zwangerschap al makkelijker ten opzichte van elkaar bewegen. Uiteindelijk is dit nodig, want tijdens de persfase moeten deze gewrichten ook enigszins uit elkaar bewegen. Wanneer de persfase rustig en gestaag verloopt, is dit een normaal proces en zal dit geen problemen opleveren. Na de persfase neemt de druk weer af en heeft het enige hersteltijd nodig om de sterkte weer terug te krijgen.

Bij schaambeenklachten en/of liesklachten die na de bevalling zijn ontstaan, zien wij vaak dat de persfase wat minder soepel is verlopen. In onze praktijk zien dit vaak na een bevalling waarbij :

 • er langdurig is geperst (> 1,5 uur)
 • een zwaar kindje is geboren (> 4000 gram)
 • een vacuümpomp is toegepast
 • het kindje heeft vastgezeten in het geboortekanaal, bijvoorbeeld met een schoudertje

Als gevolg hiervan kan het schaambeen in een verkeerde stand blijven staan. Het keert dan dus niet weer terug naar de normale positie. Wanneer er een verkeerde stand aanwezig is, kan dit verschillende gevolgen hebben, zoals:

 • Pijn in het schaambeen (centraal in het midden)
 • Pijn in de liezen
 • Moeite met het heffen van één of beide benen (moeite om op 1 been te staan, moeite met lopen en traplopen)

Een verkeerde stand van het schaambeen hoeft niet altijd gelijk pijnklachten te geven. Het kan ook pas gevolgen hebben op langere termijn.

De gevolgen op langere termijn kunnen zijn:

 • Pijn aan de achterzijde van het bekken (rond de SI-gewrichten)
 • Lage rugpijn
 • Bekkenbodemproblemen
 • Algeheel instabiel gevoel

In deze blog willen we nog wat meer stil staan bij de gevolgen voor de bekkenbodem. Wanneer er een verkeerde stand van het bekken is opgetreden, treedt er altijd een compensatie op in de spieren rondom het bekken. Ook in de bekkenbodemspieren. Hierdoor kunnen deze spieren vaak onvoldoende ontspannen en kost het ook meer moeite om een maximale aanspanning voor elkaar te krijgen. Dit kan o.a. leiden tot urineverlies, een zwaar gevoel op de bekkenbodem of een verandering bij het plassen (aantal keer, moeilijker leegplassen, etc.). Na de bevalling is er tegenwoordig veel aandacht voor het herstel van de bekkenbodemspieren, wat ontzettend belangrijk en goed is. Maar er moet eerst ook goed gekeken worden of de stand van het bekken goed is. Als de bekkenbodemspier niet KAN ontspannen door een verkeerde stand, zal de kracht in deze spier ook nooit goed worden. En dan kun je oneindig blijven oefenen op ontspanning of kracht…

In onze nacontrole na de bevalling controleren wij altijd op de stand van het bekken. Het schaambeen zullen wij ook beoordelen wanneer daar aanleiding naar is. De nacontrole is een soort APK voor je lichaam en is absoluut aan te raden wanneer je klachten ervaart of wanneer je je herkent in bovenstaande klachten of gebeurtenissen bij de bevalling. Mocht er een verkeerde stand aanwezig zijn, zullen wij dit uiteraard ook gaan behandelen. Dit kan al heel snel effect geven!

Herkenbaar? Of ken jij iemand die je herkent met de bovenstaande omschrijving? Wellicht kunnen wij helpen, dus kom langs of wijs de andere persoon op onze praktijk!

1 Reactie

 1. Eline

  Het is alsof ik een verhaal van mijn zelf zit te lezen, al verschillende onderzoeken gehad in het ziekenhuis. Maar niemand die weet wat er aan de hand is. Ik loop al 4 jaar met deze klachten rond. Het is jammer dat jullie zo ver weg zitten. Dit had echt de oplossing geweest als ik het zo lees!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *