Controle Consult

na de bevalling

Controle Consult

na de bevalling

Controle Consult

na de bevalling

Ben je onlangs bevallen? En wil je weten hoe het gaat met jouw lichamelijke herstel?

Na de bevalling blijven veel vrouwen met vragen zitten over hun herstel. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld: Is het normaal dat ik nu pijn heb in mijn lage rug, bekken of stuit? Is het normaal dat ik een zwaar gevoel tussen mijn benen heb? Welke oefeningen zijn goed om te doen om straks weer te kunnen werken of te kunnen sporten? Het kunnen vragen zijn over rug- en bekkenpijn of met betrekking tot veranderingen bij het plassen, tijdens het ontlasten en/of bij gemeenschap. Maar het kunnen ook vragen zijn over de aanpak om goed te herstellen. 

Met al deze vragen kun je langskomen voor het Controle Consult na de bevalling, zodat je weet hoe jij er voor staat qua lichamelijk herstel! 

Tijdens het Controle Consult wordt er naar jouw herstel na de bevalling gekeken. Het is raadzaam zowel na een vaginale bevalling als een keizersnede te volgen, als ook wanneer je wel of niet lichamelijke klachten hebt. Een Controle Consult is een soort APK om er achter te komen of je herstel goed gaat of wat je kunt doen om je herstel te bevorderen. 

Tijdens het consult wordt er sowieso gekeken naar:

 • De beweeglijkheid van je rug, heupen en bekkengewrichten
 • De stand van je bekken: o.a. SI-gewrichten, heiligbeen, stuit en schaambeen
 • Je houding
 • De spierspanning rond het bekken en lage rug
 • De stabiliteit rond het bekken
 • De functie van de bekkenbodem: kun je deze goed aan- en ontspannen, hoe is de kracht, etc. (niet inwendig)
 • Aan- of afwezigheid van een diastase

Afhankelijk van jouw vraag of de aanwezigheid van lichamelijke klachten, zal er nog extra onderzoek plaatsvinden.

Na dit onderzoek krijg je uitleg en adviezen. Zo kan het zijn dat we je adviseren om individuele therapie op te starten of het programma MamaFit te volgen ter bevordering van jouw herstel. Maar het kan ook zijn dat er geen bijzonderheden uit het consult naar voren komen en dat je misschien nog een paar oefeningen meekrijgt voor het bevorderen van je herstel.

Kortom, het Controle Consult is zinvol voor elke vrouw die is bevallen! 

Het Controle Consult is zinvol voor elke vrouw die is bevallen. Je lichaam heeft veel te verduren gehad na een zwangerschap en bevalling (vaginaal of keizersnede). Het Controle Consult is een soort APK voor je lichaam. Je auto breng je ieder jaar naar de garage, dus laat na zo’n ingrijpende gebeurtenis jouw lichaam ook controleren. 

 

Bij lichamelijke klachten

De zwangerschap en de daarbij horende gewichtstoename en verwerking kan pijn in de lage rug, het bekken of klachten als ongewenst urineverlies geven. Deze klachten herstellen zich veelal vaak gelijk na de bevalling of in de loop van enkele weken na de bevalling.

Echter, klachten van het bekken, stuit, liezen, lage of hoge rug of klachten m.b.t. plassen, ontlasting en vrijen kunnen ook NA de bevalling ontstaan. Dit heeft vaak te maken met hoe de bevalling is verlopen. Factoren als langdurig persen, een knip of een scheur in de bekkenbodem, de toepassing van een vacuümpomp of een snelle uitdrijving, kunnen sneller leiden tot klachten.

Een vaginale bevalling is sowieso een extra belasting voor de bekkenbodem en kan leiden tot lokaal letsel / beschadiging en verlies van functie van je bekkenbodemspieren. Als gevolg hiervan kun je na de bevalling hinder houden van ongewenst urineverlies, een zwaar gevoel tussen je benen, verzakkingsklachten, moeite met scheetjes ophouden, ontlastingsverlies of pijn bij het vrijen. Met deze klachten hoef je geen genoegen te nemen en kan therapie een oplossing bieden. Het Controle Consult na de bevalling kan inzicht geven wat er nodig is.

Om klachten te verminderen en/of in de toekomst te voorkomen kun je je aanmelden voor een controle na de bevalling.

  Het Controle Consult kan het best plaatsvinden rond de 6 weken na een vaginale bevalling of 6 – 8 weken na een keizersnede. Zo geef je eerst het natuurlijke herstel een kans. Bij twijfel, bijvoorbeeld omdat je heel veel klachten ervaart, kun je altijd telefonisch overleggen wat handig is.

  Het Controle Consult na de bevalling wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekering voor Fysiotherapie / oefentherapie Cesar / Mensendieck.

  Heb je geen aanvullende verzekering of ben je al door je vergoeding heen? Dan zijn de kosten voor het Controle Consult € 90,00 voor ca. 45-60 minuten.

  Plan een Controle Consult om te weten hoe het met jouw lichamelijke herstel gaat!