Controle consult na de bevalling

Ga je binnenkort bevallen of ben je net bevallen? Dan is deze informatie op jou van toepassing. Na de bevalling blijven veel vrouwen met vragen zitten over hun herstel. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld: Is het normaal dat ik nu (zoveel) pijn heb in mijn lage rug, bekken of stuit? Is het normaal dat ik een zwaar gevoel tussen mijn benen heb? Het zijn vaak vragen over rug- en bekkenpijn of met betrekking tot veranderingen bij het plassen, tijdens het ontlasten en/of bij gemeenschap.
De meeste van deze veranderingen zijn direct na de bevalling merkbaar en verdwijnen binnen 3-6 weken na de bevalling. Wanneer je na deze periode nog klachten hebt of wanneer je twijfels hebt over je herstel, kom dan langs voor het controle consult na de bevalling.

Wat houdt het controlemoment in?

Hier wordt er naar jouw herstel en de aanwezigheid van jouw klachten gekeken. Ook wanneer je geen klachten hebt, maar graag wilt weten of je herstel goed gaat of wat je kunt doen om je herstel te bevorderen, kun je langskomen voor een controle.

Tijdens het consult wordt er o.a. gekeken naar:

  • De beweeglijkheid van je rug, heupen en bekkengewrichten
  • De stand van je bekken, onderrug en stuit
  • Je houding
  • De spierspanning rond het bekken en lage rug
  • De stabiliteit rond het bekken
  • De bekkenbodem: kun je deze goed aan- en ontspannen, hoe is de kracht, etc. (niet inwendig)
  • Of er een diastase aanwezig is

Na dit onderzoek krijg je uitleg en een advies. Zo kun je het advies krijgen om bekkenoefentherapie op te starten, of om de herstelcursus te volgen. Maar het kan ook zijn dat er geen bijzonderheden uit het consult naar voren komen. Het kan zijn dat je nog enkele oefeningen meekrijgt om het herstel nog verder te bevorderen, bijvoorbeeld voor de bekkenbodem.

Uiteindelijk is dit consult zinvol voor elke vrouw die is bevallen. Het is een soort APK voor je eigen lichaam. Maar wanneer je twijfelt, kun je dit bespreken met je verloskundige tijdens hun nacontrole. Natuurlijk kun je ook je klachten eerst bespreken met jouw huisarts of gynaecoloog.

Waarom een controle?

De zwangerschap en de daarbij horende gewichtstoename kan pijn in de lage rug, het bekken of klachten als ongewenst urineverlies geven. Deze klachten herstellen zich veelal vaak in de loop van enkele weken na de bevalling.

Ook kunnen deze klachten pas na de bevalling ontstaan. Dit heeft vaak te maken met hoe de bevalling is verlopen. Factoren als langdurig persen, een knip of een scheur in de bekkenbodem, de toepassing van een vacuümpomp of een snelle uitdrijving, kunnen sneller leiden tot klachten. Een vaginale bevalling is sowieso een extra belasting voor de bekkenbodem en kan leiden tot lokaal letsel / beschadiging en verlies van functie van je bekkenbodemspieren. Als gevolg hiervan kun je na de bevalling hinder houden van ongewenst urineverlies, een zwaar gevoel tussen je benen, verzakkingsklachten, moeite met scheetjes ophouden, ontlastingsverlies of pijn bij het vrijen. Met deze klachten hoef je geen genoegen te nemen en kan bekkenoefentherapie een oplossing bieden. Een controlemoment na de bevalling kan inzicht geven wat er nodig is.

Om klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen kun je je aanmelden voor een controle na de bevalling.

Wanneer?

De controle kan het beste 5 à 6 weken na een vaginale bevalling of 7 à 8 weken na een keizersnede. Zo geef je eerst het natuurlijke herstel een kans. Bij twijfel, bijvoorbeeld omdat je heel veel klachten ervaart, kun je altijd telefonisch overleggen wat handig is.

 

Vergoeding

Het consult na de bevalling wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekering voor fysiotherapie / oefentherapie. Heb je geen aanvullende verzekering of ben je al door je vergoeding heen? Dan zijn de kosten € 35,-.