Een zwaar gevoel van onder tijdens de zwangerschap of na de bevalling

 

Regelmatig zien wij vrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling die aangeven een zwaar gevoel tussen de benen te hebben: een drukkend gevoel, “alsof er iets uithangt”. Dit gevoel neemt in de loop van de dag toe en geeft veel onzekerheid bij vrouwen. Het roept vragen op: Is dit normaal? Wat moet ik doen? Gaat dit vanzelf weer over? Daarom schrijven wij deze blog om uit te leggen wat het kan zijn en wat je er aan kan doen.

 

Wat is het?
De klachten van het zware gevoel kunnen duiden op een verzakking. Bij een verzakking kan de baarmoeder, de blaas of de endeldarm lager komen te liggen. Dit geeft een druk naar beneden, naar de bekkenbodem. De huisarts of een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan onderzoeken wat er precies is verzakt.

 

Hoe ontstaat het?
Een verzakking kan ontstaan door de bevalling. Tijdens de bevalling zet je veel druk naar je bekkenbodem. Deze spieren zijn na de tijd verslapt en zijn niet meer in staat om hun werk naar behoren te doen. Dit kan leiden tot het zware gevoel. Dit gevoel verdwijnt veelal binnen een paar weken tot maanden, zodra je bekkenbodemspieren weer wat zijn hersteld. De hersteltijd van de bekkenbodem is heel verschillend, maar loopt al gauw op van een half jaar tot 2 jaar.

Na de bevalling kan de ontlasting ook leiden tot een verzakking. Na de bevalling moet de ontlasting weer op gang komen. Wanneer dit lang op zich laat wachten, kan het zijn dat je zo hard moet persen dat er een verzakking ontstaat. Houd hier rekening mee door o.a. goed te drinken en je ontlasting niet uit te stellen tot bijvoorbeeld de zevende dag.

Tijdens de zwangerschap komen de klachten van het zware gevoel het meest voor bij een tweede of volgende zwangerschap. Zoals eerder al genoemd ontstaan de problemen vaak tijdens de bevalling of in de periode erna. De klachten zijn vervolgens weggetrokken en komen dan terug tijdens de volgende zwangerschap. Wanneer je al vroeg in je zwangerschap klachten hebt, kan het liggen aan de hormonale veranderingen in je lichaam. Vaak trekken de klachten na het eerste trimester weg en keren deze terug in het laatste trimester.

Een verzakking kan echter ook blijven en steeds meer klachten veroorzaken. Het kan ook gepaard gaan met urineverlies, maar dat is meestal niet het geval.

 

Wat kun je er aan doen?
Wanneer je een zwaar gevoel hebt van onder, kun je de volgende tips opvolgen:

1. Balans herstellen
Het allerbelangrijkste is dat de balans terugkeert. Wat je doet en wat je aankunt moet in balans zijn. Wanneer je meer doet dan wat je aan kunt, is de kans op klachten groot. En na je bevalling zijn dat vaak klachten van de bekkenbodem. Kijk naar de activiteiten die je doet en de rust die je neemt. Leren luisteren naar je lichaam is essentieel bij verzakkingsklachten. Leer voelen wanneer je moe wordt en wanneer klachten ontstaan, zodat je op tijd je rust kan nemen voor herstel. Wanneer je je grens overschrijft, herstel je veel langzamer. In het geval van verzakkingsklachten is rust meestal liggen, vooral wanneer je net bent bevallen. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, halveren de klachten vaak al binnen een week.

2. Til niet te zwaar.
Til niet meer dan je bekkenbodem kan dragen. Voel goed wat er gebeurt.

3. Train de bekkenbodemspieren
Herstel van de bekkenbodemspieren is belangrijk. Dat betekent dat je ze goed kan aanspannen en kan loslaten. En dat ze ter zijne tijd weer voldoende kracht krijgen.

4. Versterk de spieren rondom je bekken
Naast de bil-, heup- en rugspieren, moet je ook de dwarse en schuine buikspieren trainen.

5. Zorg voor een goede houding.
Een goede houding zorgt voor een betere activatie van de bekkenbodemspieren.

 

Schroom niet om hulp in te schakelen, zodat je de juiste begeleiding krijgt voor een goed herstel!

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog Wat kun je verwachten qua herstel na een bevalling? | MemmeTiid - […] of een bal gevoel tussen je benen voelt. Wil je weten waar dit gevoel mee te maken heeft? Lees…
  2. Blog van een cliënt "had ik maar een nacontrole gedaan" | MemmeTiid - […] Wil je meer weten of de nacontrole afspraak? Lees dan op deze pagina verder. […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *