Vanuit de cliënt: “Had ik maar een nacontrole gedaan!”

 

Dit keer schrijven wij een blog over een ervaring van een cliënt die bij ons in behandeling was. Zij heeft jarenlang met klachten rondgelopen, wat niet had gehoeven wanneer ze gebruik had gemaakt van een Controle Consult. Vanwege de privacy hebben we haar Roos genoemd, dit is dus een fictieve naam.

Twee maanden geleden kregen wij een telefoontje van Roos. Ongeveer 2 jaar geleden had zij een individuele zwangerschapscursus bij ons gevolgd. Roos vertelde dat ze na de bevalling te maken heeft gekregen met diverse lichamelijke klachten: van lage rugklachten tot schouderklachten. Hiervoor was zij bij verschillende therapeuten geweest. Ze werd behandeld voor de klacht waar ze voor kwam. Dat wil zeggen: voor haar schouderklacht werd er alleen gekeken naar haar schouder en voor haar rugpijn werd alleen de rug behandeld. Maar wat er ook werd gedaan, het hielp tijdelijk of onvoldoende.

Roos vertelde dat ze moedeloos werd dat er steeds weer andere klachten op gingen spelen of dat klachten steeds weer terugkwamen. Voor haar was het duidelijk dat de klachten waren ontstaan na de bevalling en dat ze voor haar gevoel bleef hangen in haar herstel. Ze voelde weinig stevigheid in haar lichaam en had veel moeite met balans en stabiliteit.

Omdat de therapieën niet voldoende hielpen, was zij gaan kijken op Google. Zodoende kwam ze ook weer op onze website terecht. Ze las over de diastase wat kan ontstaan na een zwangerschap. Ze herkende haar zelf hier in en heeft toen de zelftest gedaan om te ontdekken of dit ook bij haar aan de hand was. En JA, ze voelde veel ruimte tussen de buikspierhelften.

Dit was voor haar een reden om weer contact op te nemen. Ze wilde namelijk weten of een diastase een oorzaak zou kunnen zijn voor haar steeds terugkerende klachten en wilde ook graag controleren hoe groot de diastase zou zijn.

Twee dagen later hebben we Roos gezien en het was gelijk duidelijk dat Roos een diastase had. Weliswaar een minimale diastase van in de breedte 1 centimeter, maar je kon zien dat ze veel moeite had om haar lichaam te stabiliseren. Doordat de buikspieren de krachten, die ontstaan op het lijf bij beweging, niet konden overbrengen van de romp naar de benen ging Roos compenseren. Het gevolg hiervan is dat de onderrug vast gaat zitten. Wanneer je lang genoeg wacht, zal dit ook gevolgen hebben voor de bovenrug en het gebied van de nek en schouders. En dit was dus ook het geval bij Roos. Voor Roos vielen de puzzelstukjes ineen.

We zijn gelijk met behandelen gestart en nu twee maanden later is er absoluut een progressie zichtbaar. De buikspieren worden al sterker, de peesplaat krijgt al meer steun en de ruimte tussen de buikspierhelften is al minder aanwezig. Maar bovenal: de stabiliteit gaat met sprongen vooruit en ze merkt dat dit ten gunste is van de klachten die ze had. Roos is er nog niet, ze zal nog wel een tijd haar buikspieren moeten blijven trainen. Maar we zijn op de juiste weg!

Uiteindelijk is het jammer dat Roos twee jaar heeft rondgelopen met diverse klachten. Ze geeft ook aan dat ze van haar zelf baalt dat ze destijds geen gebruik heeft gemaakt van het Controle Consult. Tijdens de nacontrole checken wij altijd bepaalde zaken die belangrijk zijn voor het herstel na een zwangerschap, zo ook de aanwezigheid van een diastase. Wanneer Roos was langsgekomen, hadden we de diastase destijds al geconstateerd en hadden we sneller een goed beleid kunnen bepalen.

Een zwangerschap en bevalling brengt zoveel teweeg voor je lichaam. Een goede controle of alles na de tijd goed functioneert kan zeker een aanrader zijn. Jouw auto breng je ook ieder jaar naar de garage voor een check. Waarom zou je dit niet doen voor je lichaam na een zwangerschap?!

Gun jezelf een APK, zodat je weet waar je staat met je herstel. En zo kun je voorkomen dat je jaren later nog steeds met klachten rondloopt.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *