Blaasontsteking

 

Blaasontstekingen komen vaak voor. Veel mensen herstellen door extra water te drinken en tijdelijk rustiger aan te doen. En soms is er een antibiotica kuur nodig. Maar wat als een blaasontsteking maar terug blijft komen? En hoe herken je een blaasontsteking tijdens de zwangerschap? In deze blog lees je hier meer over en kun je ook tips vinden om een blaasontsteking te voorkomen.

Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar het kan wel een gevaar vormen als je je niet op tijd laat behandelen. Zodra je blaasontsteking namelijk overgaat in een nierbekkenontsteking krijg je hoge koorts, pijn rond de nieren en kun je gaan overgeven. Wanneer je zwanger bent kan een blaasontsteking in het laatste trimester vervroegd weeën opwekken.

Hoe herken je een blaasontsteking?
Wanneer je een blaasontsteking hebt, herken je het direct. Je hebt een brandend gevoel bij het plassen dat tot een extreme pijn kan ontwikkelen. Soms heb je bloed bij de urine en je moet ook heel vaak plassen. Gemiddeld plassen we 6 tot 8 keer per 24 uur (tenzij je zwanger bent). Je kunt ook pijn in je onderbuik hebben of verhoging. En de geur en kleur van je urine kan afwijkend zijn.

 
Zwangerschap
Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking vanwege de veranderende hormoonhuishouding in hun lichaam. De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de blaaswand slapper. Plus: hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer de baarmoeder en je baby op je blaas drukt. Hierdoor voel je vaker de aandrang om te plassen. De hoeveelheden die je per keer plast zullen vrij klein zijn. Omdat de blaas door de baarmoeder wordt weggedrukt, blijft er elke keer nadat je hebt geplast wat urine achter in de blaas. Deze achtergebleven urine is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. De kans op een blaasontsteking is daarom extra groot tijdens je zwangerschap.

 

Hoe herken je een blaasontsteking tijdens de zwangerschap?
Als je zwanger bent, is een blaasontsteking minder makkelijk te herkennen dan anders. De kenmerkende pijn bij het plassen voelen de meeste zwangere vrouwen namelijk niet. Je herkent een blaasontsteking wanneer je continue kleine hoeveelheden moet plassen. Vaak heb je een zeurende pijn in je onderbuik of frequente harde buiken. En soms heb je pijn in de rug, net onder de ribben.

 

Tips om blaasontsteking te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, dus hou onderstaande adviezen in je achterhoofd om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.  

  • Zorg ervoor dat je goed ‘uit’ plast en ontspan tijdens het plassen de bekkenbodemspieren.
    In de zwangerschap is het moeilijker om goed uit te plassen doordat de blaas in een andere hoek ligt door de druk van de baarmoeder met de baby. Wanneer je denkt dat je klaar bent met plassen, kantel dan een paar keer je bekken (holle – bolle rug maken) en wiebel een paar keer heen en weer. Er kan dan nog enkele druppeltjes tot scheutjes urine uit komen.
  • Plas voor het slapengaan.
  • Plas na elk seksueel contact, zodat bacteriën minder kans krijgen.
  • Drink voldoende: Minimaal twee liter vocht per dag. Kijk uit met zoete drankjes, omdat deze je urine zoeter maken. Bacteriën houden namelijk van suiker.
  • Wanneer je vaker blaasontstekingen hebt, drink dan cranberry- of citroensap en slik dagelijks vitamine C. Dit maakt urine zuurder en beschermt je zodoende tegen blaasontstekingen.
  • Draag geen synthetisch ondergoed en panty’s. Deze zorgen voor extra broeierigheid en daardoor voor extra bacteriegroei.
  • Minimaliseer het gebruik van geparfumeerde producten: zeep, poeders, zalven et cetera.
  • Zorg dat je altijd met toiletpapier van voor naar achter veegt.

 

Terugkerende blaasontstekingen
Erg vervelend wanneer je vaak last hebt van een blaasontsteking. We gooien het vaak op een kou, te weinig water drinken of een vrijpartij. Maar er kunnen meer redenen zijn. 

  • Suiker-irritatie
    Suiker is de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Het is goed om het aantal suikers in je voeding zo veel mogelijk te beperken. Het is niet gezegd dat dit voor iedereen de oplossing is, maar het is het proberen waard.
  • Vitamine B12-tekort
    Een B12-tekort verandert de conditie van je slijmvliezen, waardoor je extra gevoelig bent voor bacteriële infecties. Ook in je blaas dus. Maar let op: bij een standaard bloedtest wordt deze vitamine vaak niet meegenomen, vraag hier dus specifiek naar bij je huisarts.
  • Verkeerde houding op het toilet
    Wanneer je naar voren leunt, kantelt je bekken naar achter en daarmee ook de blaas, wat het moeilijker maakt om goed leeg te plassen. Belangrijk is dat je je voeten plat op de grond zet, je rechtop zit waarbij je de buik, benen en bekkenbodem ontspannen houdt.
  • Gespannen bekkenbodem
    Om goed leeg te kunnen plassen, moeten je bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Wanneer je de bekkenbodemspieren aanspant, druk je de plasbuis dicht waardoor de plas er niet in één keer uit gaat. Veel mensen spannen onbewust deze spieren aan en dan blijft er gemakkelijk urine achter. Andere klachten die ook bij een gespannen bekkenbodem kunnen horen, zijn ongewild urineverlies, pijn bij het vrijen en obstipatie (harde ontlasting).

 

Heb je klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking? Laat dan je urine controleren door je huisarts. Die kan eventueel antibiotica voorschrijven. Heb je vaak een blaasontsteking en vermoed je dat het kan komen door de bekkenbodemspieren? Neem dan contact op voor een afspraak.

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog Plassen tijdens de zwangerschap | MemmeTiid - […] Neem ook de tijd om te gaan plassen. “Even snel” kan er voor zorgen dat je niet voldoende leegplast.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *