Plassen tijdens de zwangerschap

 

 

Wanneer je zwanger bent, herken je het vast wel dat je vaak moet plassen. Je bent namelijk niet de enige. Overdag misschien niet heel vervelend, maar wanneer je ’s nachts er ook regelmatig uit moet om te plassen wordt het wel vervelender.

Hoe het kan dat je vaker moet plassen in de zwangerschap heeft te maken met verschillende factoren. In het begin van de zwangerschap is het hormoon HCG de veroorzaker. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar de nieren en zorgen dat de nieren efficiënter werken. De blaas zal zich sneller vullen waardoor je vaker naar het toilet moet.

Daarnaast maakt het lichaam tijdens een zwangerschap meer bloed aan. De nieren moeten daardoor meer vocht verwerken, wat zich omzet in urine. En dat vormt ook weer een reden dat de blaas zich sneller vult.

Uiteraard is het groeien van de baarmoeder ook een reden dat je vaker moet plassen. De baarmoeder drukt in het eerste trimester op de blaas door de groei. Tijdens het tweede trimester groeit de baarmoeder meer omhoog en geeft minder druk. Echter bij het derde trimester zal het kindje meer naar beneden komen te liggen en zal ook weer voor druk zorgen.

Wil je minder vaak plassen? Gelukkig zijn er tips! Wat een veelgemaakte foute gedachte is, is dat je minder veel moet gaan drinken. Blijf wel (meer dan) 1,5 – 2 liter vocht drinken per dag. Drink echter minder cafeïne houdende dranken, zoals koffie en zwarte thee. Dit heeft een vochtafdrijvend effect, waardoor je blaas sneller zal vullen.

Zorg er ook voor dat je goed leeg plast. Belangrijk hierbij is dat je ontspannen en rechtop gaan zitten wanneer je gaat plassen. Wanneer je denkt dat je klaar bent, kantel dan een paar keer je bekken voor- en achterover (holle en bolle rug maken). Het kan zijn dat er dan nog wat urine komt. Zo niet, dan weet je dat je voldoende hebt leeg geplast. Wanneer je dan snel weer aandrang krijgt, weet je dat dit niet is omdat de blaas weer helemaal vol is. Probeer deze aandrang te negeren. Wanneer je namelijk wel gaat, raakt je blaas sneller overprikkeld waardoor het gevolg is dat je steeds vaker moet plassen. Vaak helpt het om afleiding te zoeken. Na een tijdje zal deze aandrang weggaan. Door minder vaak te plassen krijgt je blaas rust en hoef je ook ’s nachts minder vaak je bed uit.

Neem ook de tijd om te gaan plassen. “Even snel” kan er voor zorgen dat je niet voldoende leegplast. Een blaasontsteking ligt gemakkelijk op de loer wanneer je zwanger bent. Dus neem echt even de tijd! Ben je bekend met blaasontstekingen? Lees dan onze andere blog.

Uiteraard moet je het ook niet eindeloos gaan uitstellen. Een normale frequentie van plassen is 6 tot 8 keer per dag. Wanneer je zwanger bent zal deze frequentie iets hoger liggen, maar je hoeft echt niet om de 15-30 minuten naar de wc!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *