MamaFit

 

MamaFit is een actief bewegingsprogramma om je lichaam verantwoord te laten herstellen na de bevalling. Bij ons kun je twee trainingen volgen, zodat je op je eigen niveau kan komen trainen. De Basis MamaFit is voor als je net bevallen bent en/of bij klachten, om goed de basis te laten herstellen. De Training MamaFit is een actievere training om de conditie en kracht verder op te bouwen. Zowel Basis MamaFit als Training MamaFit worden aangeboden in Drachten.

MamaFit wordt door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit het aanvullende pakket. 

Cursusinhoud

MamaFit is een actief bewegingsprogramma om je lichaam verantwoord te laten herstellen na de bevalling. MamaFit wordt gegeven door gespecialiseerde bekkenoefentherapeuten, waardoor er ook veel aandacht is voor houding en de uitvoering van de oefeningen. Zo kun je verantwoord aan de slag met het herstel na de bevalling, op jouw eigen niveau!

Er zijn twee trainingen: Basis MamaFit en Training MamaFit.

 

Basis MamaFit

Wanneer je nog maar kort geleden bent bevallen, wanneer je nog lichamelijke klachten hebt of een diastase waar extra aandacht voor nodig is, kun je deelnemen aan het programma Basis MamaFit. In deze training ga je de basis leggen voor een goede stabiliteit en beheersing vanuit buik- en bekkenbodemspieren. Basis MamaFit bestaat uit 4 lessen van 60 minuten per keer. Na 4 lessen zal worden beoordeeld hoe het gaat. Wellicht ben je al toe aan de Training MamaFit of kun je je eigen sport al oppakken. Mocht jouw basis nog niet voldoende zijn, kun je uiteraard de Basis MamaFit verder vervolgen.

 

Training MamaFit

Zodra jouw basis goed is en je weinig lichamelijke klachten hebt mag je meetrainen in de Training MamaFit, welke je tot 1 jaar na de bevalling door mag blijven doen. Het minimum om hieraan deel te nemen houden wij aan op 3 maanden na de bevalling, uiteraard kunnen wij uitzonderingen maken wanneer blijkt dat je al wel toe bent aan deze training.

Het niveau van de Training MamaFit is hoger. Je gaat 60 minuten per keer actief aan de slag met het opbouwen van conditie, stabiliteit en spierkracht van o.a. bekkenbodem en buikspieren. De training vindt buiten plaats.

 

Intake / Controle consult

Raadzaam is om voorafgaand aan het MamaFit programma een controle consult te volgen. Op die manier kunnen we specifiek naar jou kijken hoe het met je gaat en of er nog bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden tijdens de MamaFit. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een diastase of bij lichamelijke klachten is het verstandiger om in kleine groepjes te trainen en dus mee te doen aan Basis MamaFit. Echter wanneer jouw basis al goed is, is het prettiger om deel te nemen aan Training MamaFit. Tijdens het controle consult kunnen we jouw niveau beoordelen, zodat je op de juiste plek kunt komen te trainen.

Waarom deze cursus?

Wanneer je bent bevallen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de oude zijn. Je wilt het liefst dat je conditie gelijk terug is. En als het even kan wil je ook snel weer een strakke en krachtige buik hebben. En dan bij voorkeur ook nog dat de bekkenbodem goed functioneert: geen vervelend zwaar gevoel meer tussen je benen, in staat om het plassen uit te kunnen stellen en weer kunnen niezen zonder ongelukjes…

Helaas gaat dat niet altijd zomaar vanzelf. Een zwangerschap en bevalling is niet niks voor je lichaam. Je zult dan ook zélf aan de slag moeten om je lichaam goed te laten herstellen. Maar wat is goed? Wat kun je het beste doen? Dát leer je tijdens de trainingen van MamaFit!

De belangrijkste reden om MamaFit te volgen is dat je op een verantwoorde manier bezig gaat met je herstel. Je traint onder begeleiding van een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut. Bovendien bieden wij twee verschillende trainingen aan: Basis MamaFit en Training MamaFit. Hierdoor kun je een gerichter programma krijgen die op jouw niveau is afgestemd.

Voordeel is dat wij binnen Basis MamaFit werken met kleine groepen: 3 – 5 personen. Zo is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en kan de basis goed gelegd worden. In de vervolgtraining werken we met grotere groepen, maar is er altijd nog voldoende ruimte voor individuele aanpassingen.

Wanneer kun je starten?

Je kunt met de Basistraining starten wanneer je 6 weken geleden bent bevallen. Wanneer je een keizersnede hebt gehad, kun je beter 6 tot 8 weken wachten. Wil je eerder starten? Wellicht is dit mogelijk, maar alleen na goedkeuring door ons. Uiteraard kun je ook op een later moment starten met de training, het is nooit te laat om MamaFit te volgen.

Het minimum om deel te nemen aan de Training MamaFit houden wij aan op 3 maanden na de bevalling, uiteraard kunnen wij uitzonderingen maken wanneer blijkt dat je al wel toe bent aan deze training. Je belastbaarheid moet namelijk al wat hoger zijn om hieraan deel te kunnen nemen.

Het is raadzaam om van tevoren met ons te overleggen wanneer je het beste kan beginnen en aan welke training je het best deel kan nemen (Basis MamaFit of Training MamaFit). Door voorafgaand aan de cursus een controle consult individueel te plannen, kunnen wij dit het beste inschatten.

 

 

Locatie

Zowel de Basis MamaFit als de Training MamaFit worden aangeboden in Drachten.
De Training MamaFit is buiten. Basis MamaFit is binnen.

Tarieven / Vergoeding

Vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt MamaFit deels of helemaal vergoed. 

De kosten voor de Basis MamaFit zijn:
– € 65,- voor 4 lessen

De kosten voor de Training MamaFit zijn als volgt:
– Abonnement 8 lessen: € 100,00 *
– Losse les: € 13,50

* Wanneer je een tweede keer 8 lessen afneemt, ontvang je 10% korting over de tweede lessenserie. Heb je in de zwangerschap deelgenomen aan de Zwangerschapscursus ZwangerFit of de Training ZwangerFit? Dan ontvang je bij de eerste lessenserie al 10% korting.

Twijfel je of de Training MamaFit iets voor jou is? Volg dan een gratis proefles. Dit geldt niet voor de Basis MamaFit. 

 

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Er zijn twee mogelijkheden om MamaFit (zowel Basis als Training) te laten vergoeden via de zorgverzekeraar:

A. Via cursussen

Veel zorgverzekeraars hebben een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’. Hier kan de cursus ook onder vallen (YFLO-ZwangerFit ®), zodat je hier aanspraak op kan maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je ontvangt een nota welke je zelf kan insturen naar jouw zorgverzekeraar.

B. Via de behandelingen voor Fysiotherapie / Oefentherapie

Bij lichamelijke klachten kun je de training vergoed krijgen via de behandelingen van Oefentherapie / Fysiotherapie. Dit geldt al wanneer je lichte rug- en bekkenklachten of bekkenbodemproblemen hebt. Een nacontrole bij ons op de praktijk voorafgaand aan de training is dan wel verplicht. Eén trainingsles is gelijk aan één behandeling.

 

Intake / Controle consult

Bij de MamaFit zit standaard een digitale intake, dit zit in de cursuskosten verwerkt. Wil je graag een controle consult, dan zijn de kosten € 80,-. Heb je een aanvullende verzekering met vergoeding voor Oefentherapie / Fysiotherapie? Dan wordt de nacontrole vanuit dit pakket vergoed.

 

Data en planning

Op de pagina data en planning kun je alles vinden over de planning van de trainingen.
Mocht de startdatum van Basis MamaFit niet uitkomen, mag je altijd telefonisch contact met ons opnemen. We kunnen dan samen kijken welke andere mogelijkheden er nog zijn.

 

Na de bevalling verantwoord werken aan je herstel!