MamaFit

Basis & Training

MamaFit

Basis & Training

MamaFit is een actief bewegingsprogramma om verantwoord aan de slag te gaan met jouw herstel na de bevalling. Wij bieden twee verschillende trainingen aan, zodat je op je eigen niveau kan komen trainen.

MamaFit Basis is het programma wat je kunt volgen als je net bent bevallen en/of als je lichamelijke klachten ervaart. MamaFit Training is een actievere training om de conditie en kracht verder op te bouwen en kun je minimaal 3 maanden na de bevalling gaan volgen.

MamaFit wordt door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit het aanvullende pakket. 

MamaFit is een actief bewegingsprogramma om verantwoord aan de slag te gaan met jouw herstel na de bevalling. MamaFit wordt gegeven door gespecialiseerde bekkenoefentherapeuten, waardoor je een op maat gemaakt programma zal ontvangen. Daarnaast is er ook voldoende aandacht voor houding en de uitvoering van de oefeningen.

Er zijn twee trainingen bij ons: MamaFit Basis en MamaFit Training.

MamaFit Basis

Wanneer je nog maar kort geleden bent bevallen (< 3 maanden), wanneer je nog lichamelijke klachten hebt of wanneer je een diastase hebt waar extra aandacht voor nodig is, kun je deelnemen aan MamaFit Basis. In kleine groepjes ga je de basis leggen voor een goede stabiliteit en beheersing vanuit buik- en bekkenbodemspieren. De cursus bestaat uit 4 lessen van 60 minuten per keer. Na 4 lessen zal worden beoordeeld hoe het gaat. Wellicht ben je toe aan het vervolgprogramma MamaFit Training of kun je je eigen sport al oppakken. En wanneer de vier lessen nog niet voldoende waren, kun je uiteraard de MamaFit Basis verder vervolgen.

 

MamaFit Training

Zodra jouw basis herstel goed is en je weinig lichamelijke klachten hebt mag je deelnemen aan de MamaFit Training. Het minimum om hieraan deel te nemen houden wij aan op 3 maanden na de bevalling. Uiteraard kunnen wij uitzonderingen maken wanneer blijkt dat je al wel toe bent aan dit programma. 

Het niveau van MamaFit Training is hoger t.o.v. MamaFit Basis. Je gaat in een grotere groep 60 minuten per keer actief aan de slag met het opbouwen van conditie, stabiliteit en spierkracht van o.a. bekkenbodem en buikspieren. De training vindt buiten plaats.

 

Intake / Controle Consult

Raadzaam is om voorafgaand aan MamaFit een Controle Consult te volgen. Op die manier kunnen we specifiek naar jou kijken hoe het met je gaat en of er nog bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden tijdens de MamaFit. Tijdens het Controle Consult kunnen we jouw niveau beoordelen, zodat je op de juiste plek kunt komen te trainen.

Wanneer je bent bevallen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de oude zijn. Je wilt het liefst dat je conditie gelijk terug is. En als het even kan wil je ook snel weer een strakke en krachtige buik hebben. En dan bij voorkeur ook nog dat de bekkenbodem goed functioneert: geen vervelend zwaar gevoel meer tussen je benen, in staat om het plassen uit te kunnen stellen en weer kunnen niezen zonder ongelukjes…

Helaas gaat dat niet altijd zomaar vanzelf. Een zwangerschap en bevalling is niet niks voor je lichaam. Je zult dan ook zélf aan de slag moeten om je lichaam goed te laten herstellen. Maar wat is goed? Wat kun je het beste doen? Dát leer je bij MamaFit!

De belangrijkste reden om MamaFit te volgen is dat je op een verantwoorde manier bezig gaat met je herstel. Je traint onder begeleiding van een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut, waardoor er ook veel aandacht is voor houding en de manier waarop je de oefeningen uitvoert. Bovendien bieden wij twee verschillende trainingen aan: MamaFit Basis en MamaFit Training. Hierdoor kun je op jouw eigen niveau komen trainen.

Binnen de cursus MamaFit Basis werken met kleine groepen: 4 tot 6 personen. Zo is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en kan de basis goed gelegd worden. De groepsgrootte van de MamaFit Training is groter (maximaal 15 personen), maar is er altijd nog voldoende ruimte voor individuele aanpassingen.

Het is raadzaam om van tevoren met ons te overleggen wanneer je het beste kan beginnen en aan welk programma je het best deel kan nemen (Basis of Training). Door voorafgaand aan de cursus een Controle Consult in te plannen, kunnen wij dit het beste inschatten.

 

MamaFit Basis 

Je kunt met MamaFit Basis starten wanneer je 6 weken geleden bent bevallen. Wanneer je een keizersnede hebt gehad, kun je beter 6 tot 8 weken wachten. Wil je eerder starten? Wellicht is dit mogelijk, maar alleen na goedkeuring door ons. Uiteraard kun je altijd op een later moment starten met MamaFit Basis. 

 

MamaFit Training

Het minimum om deel te nemen aan de MamaFit Training houden wij aan op 3 maanden na de bevalling. Je belastbaarheid moet voor deze training al wat hoger zijn om goed deel te kunnen nemen. Wanneer blijkt dat je al wel eerder toe bent aan deze training, kan er een uitzondering worden gemaakt.

MamaFit Basis wordt aangeboden (binnen) op de praktijklocatie in Surhuisterveen. 

MamaFit Training wordt aangeboden in Drachten. Deze training is buiten. Met regenachtig weer wordt er onder een grote overkapping getraind.

  MamaFit wordt vanuit de aanvullende zorgverzekering deels of helemaal vergoed. 

  De kosten voor de MamaFit Basis in 2024 zijn:
  – € 70,00 voor 4 lessen
  – Korting van 10% wanneer je na 4 lessen nog een keer de MamaFit Basis gaat volgen.

   

  De kosten voor de Training MamaFit zijn:
  – Abonnement van 8 lessen: € 100,00 *
  – Losse les: € 13,50
  – Eenmalige proefles: Gratis

  * Wanneer je een tweede keer 8 lessen bij de Training MamaFit afneemt, ontvang je 10% korting over de tweede lessenserie. Heb je in de zwangerschap al deelgenomen aan de Zwangerschapscursus ZwangerFit of de Training ZwangerFit of heb je na de bevalling de Basis MamaFit gevolgd? Dan ontvang je bij de eerste lessenserie al 10% korting.

  Twijfel je of de MamaFit Training iets voor jou is? Volg dan een gratis proefles. Voor de MamaFit Basis kun je geen proefles volgen.

   

  Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

  Er zijn twee mogelijkheden om MamaFit (zowel Basis als Training) te laten vergoeden via de zorgverzekeraar:

  A. Via cursussen

  Veel zorgverzekeraars hebben een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’. Hier kan MamaFit ook onder vallen (YFLO-ZwangerFit ®), zodat je hier aanspraak op kan maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Je ontvangt een nota welke je zelf kan insturen naar jouw zorgverzekeraar.

  B. Via de behandelingen voor Fysiotherapie / Oefentherapie

  Bij lichamelijke klachten kun je de training vergoed krijgen via de behandelingen van Oefentherapie / Fysiotherapie. Dit geldt al wanneer je lichte rug- en bekkenklachten of bekkenbodemproblemen hebt. Een Controle Consult is bij ons voorafgaand aan de training dan wel verplicht. Eén trainingsles staat gelijk aan één behandeling.

   

  Intake / Controle Consult

  Bij de MamaFit zit standaard een digitale intake, dit zit reeds in de kosten verwerkt. Wil je graag een Controle Consult voorafgaand aan het MamaFit programma? Dan zijn de extra kosten € 90,-. Heb je een aanvullende verzekering met vergoeding voor Oefentherapie / Fysiotherapie? Dan wordt het Controle Consult vanuit dit pakket vaak vergoed. 

  MamaFit Basis

  Hieronder volgt de planning van de MamaFit Basis. Wanneer er achter de groep “onder voorbehoud” staat, is deze planning niet definitief. Er kan afgeweken worden van de startdata (naar voren of naar achteren), maar dit zal altijd in overleg zijn met degenen die haar al hebben aangemeld.

   

  Groep Mei

  Start: Vrijdag 17 mei [definitief]
  Laatste les: Vrijdag 7 juni
  Tijdstip: 9.00 – 10.00 uur in Surhuisterveen [VOL]

   

  Extra groep Mei:

  Start: Vrijdag 24 mei 
  Laatste les: Vrijdag 14 juni
  Tijdstippen: 24 mei van 12.45-13.45 uur, 31 mei en 7 juni van 10.30-11.30 uur, 14 juni van 11.30-12.30 uur

   

  Groep Juni 

  Start: Vrijdag 14 juni [onder voorbehoud]
  Laatste les: Vrijdag 5 juli
  Tijdstip: 9.00 – 10.00 uur in Surhuisterveen [Nog 5 plekken]

   

  Het kan zijn dat de groep naar voren wordt gehaald bij veel aanmeldingen of juist uit wordt gesteld bij te weinig aanmeldingen. Het streven is om de Basistraining om de 4 weken te laten starten. 

  Mocht de startdatum van Basis MamaFit niet uitkomen, mag je altijd telefonisch contact met ons opnemen. We kunnen dan samen kijken welke andere mogelijkheden er nog zijn.

   

  MamaFit Training

  MamaFit Training wordt gegeven op dinsdagavond van 19.00 – 20.00 uur in Drachten. Je kunt elke week instromen. 

  Wil je verantwoord werken aan je lichamelijke herstel?